Home Vijesti VIDEO: Ukrajinci opkolili 400 Rusa u kemijskoj tvornici kod Vovčanka, počela predaja!

VIDEO: Ukrajinci opkolili 400 Rusa u kemijskoj tvornici kod Vovčanka, počela predaja!

202
0
predaja
predaja

Ukrajinske snage zarobile su desetke ruskih vojnika u ugroženom gradu Vovčansku, južno od rusko-ukrajinske granice, čime su zadali veliki udarac ruskoj posrnuloj sjevernoj ofenzivi kod Harkiva.

U teškim borbama tijekom vikenda, ukrajinske trupe opkolile su čak 400 Rusa u i oko kemijske tvornice u središnjem Vovčansku. Trideset Rusa predalo se nakon što su opetovani pokušaji spašavanja propali, izvijestio je ukrajinski Centar za obrambene strategije.

Dana 10. svibnja, snaga od desetaka tisuća ruskih vojnika otvorila je novu frontu u 28-mjesečnom širem ratu Rusije protiv Ukrajine. Napadajući južno preko rusko-ukrajinske granice, ruski bataljuni brzo su zauzeli lanac slabo branjenih pograničnih sela—i zatim napredovali prema Vovčansku, prvom velikom gradu između granice i grada Harkova, 25 milja južno.

Tamo u Vovčansku Ukrajinci su odlučili izdržati borbu. Elementi nekoliko ukrajinskih brigada — uključujući elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu — pojurili su na sjever i, u nekoliko tjedana teških borbi, blokirali rusko napredovanje sjeverno od rijeke Vovče, koja se proteže od istoka prema zapadu kroz središnji Vovčansk.

Ekvivalent najmanje dvije bojne sa stotinama pješaka upao je u kemijsku tvornicu PJSC Volchansky, na desnoj obali rijeke Vovcha. Tvornice i drugi industrijski objekti često su poprišta borbi u Ukrajini, jer njihove velike čvrste zgrade mogu skloniti trupe i zaštititi ih od topništva i bespilotnih letjelica.

Plan Rusa je očito bio zauzeti kemijsku tvornicu i zatim s te lokacije pokrenuti operaciju prijelaza rijeke kako bi se probili u južni Vovchansk.

Plan je propao kada su ukrajinske trupe — moguće iz 9. streljačke bojne, Ruskog dobrovoljačkog korpusa ili 36. brigade marinaca — napale zapadno od kemijske tvornice i napredovale nekoliko blokova prema sjeveru, odsjekavši Ruse u tvornici od njihovih drugova na zapadu.

“Rusi su ovdje okruženi s nultim izgledima za evakuaciju ili pojačanje”, izvijestio je jedan ukrajinski operater drona. “Gomila mrtvih i ranjenih orka”, dodali su, koristeći žargonski izraz za ruske vojnike.

Ruski zapovjednici znali su da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim trupama zapadno od kemijske tvornice da se bore protiv ukrajinskih položaja. “Ukrajinske obrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga”, navodi Centar za obrambene strategije.

Tada su se navodno počeli masovno predavati opkoljeni Rusi. Dok ruske i ukrajinske snage rutinski zarobljavaju jedna drugu, rijetko to rade u desetcima. Najveća zarobljavanja obično se događaju tijekom velikih urbanih opsada i kaotičnih užurbanih povlačenja.

Na početku rata, stotine ukrajinskih vojnika predalo se nakon što su se tjednima držali u opkoljenom južnom gradu Mariupolju. Gotovo dvije godine kasnije, sredinom veljače, ruske pukovnije u napredovanju zarobile su desetke Ukrajinaca koji su se povlačili iz ruševina Avdiivke u istočnoj Ukrajini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here