Vijesti

Vijećnici Liste za Rijeku, AM, ŽZ, Mosta, HNS-a i nezavisni: Gradsko vijeće produžena ruka građana, a ne izvršne vlasti

Vijećnici Liste za Rijeku, AM, ŽZ, Mosta, HNS-a i nezavisni: Gradsko vijeće produžena ruka građana, a ne izvršne vlasti

Veljko Balaban, Danko Švorinić, Petra Mandić, Tihomir Čordašev i Marinko Koljanin

Koordinacija 15 vijećnika riječkog Gradskog vijeća koja okuplja članove iz Liste za Rijeku, AM-a, ŽZ-a, HNS-a, MOSTA i nezavisne održala je danas tiskovnu konferenciju na temu iduće sjednice Gradsko vijeća.

Danko Švorinić (RI) istaknuo je kako je konstituirajućom sjednicom dokinut monopol jedne osobe i političke opcije te kako u Gradskom vijeći djeluju tri bloka od kojih niti jedan nema većinu te će se umjesto dosadašnjeg funkcioniranja po principu glasačke mašinerije, od pitanja do pitanja morati usuglašavati i tražiti konsnzus.
– Okupili smo se oko dva cilja – demokratizaciju rada predstavničkog tijela i preuzimanje izvornih ovlasti. Namjera nam je da Gradsko vijeće postane produžena ruka građana, a ne gradonačelnika. Namjeravamo omogućiti da se glas Riječana u njihovom predstavničkom tijelu bolje čuje i više uvažava, istaknuo je.
Petra Mandić (MOST) najavila izmjene Poslovnika koje će koordinacija vijećnika pripremiti za iduću sjednicu koja je na rasporedu u srpnju.
– Izmjenama Poslovnika demokratiziramo rad predstavničkog tijela. Radi dinamičnije i argumentiranije rasprave, uvesti će se institut replika. Radi boljeg nadzora izvršne vlasti uvodimo Odbor za kontrolu, a boljeg kontakta s građanima Odbor za predstavke i pritužbe, istaknula je te najavila jasno odijeljivanje izvršne i predstavničke vlasti kako bi i odgovornost bila jasno odijeljena.
Novi predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev(AM) najavio je današnji prvi operativni sastanak s gradonačelnik te demantirao bilo kakve koalicije s HDZ-om.

– Podmetanja o koaliciji smo demantirali mi, HDZ pa čak i SDP-ovac Željko Jovanović koji se usprotivio takvoj vrsti komunikacije svojih kolega, istaknuo je i zaključio da će se oko svega u Gradskog vijeću ubuduće trebati dogovarati.
Nezavisni Marinko Koljanin naglasio je kako je riječka politika nakon zadnjh izbora u jednooj novoj situaciji koja će sigurno povećati demokratske standarde.

Obersnel HDZ-u nudio pakt protiv vijećnika koordinacije?

Predstavnici koordinacije na kraju tiskovne konferencije nisu željeli komentirati novinarsku informaciju prema kojoj se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel dva dana uoči konstituiranja Gradskog vijeća tajno susreo s visokim HDZ-ovim dužnosnikom nudeći mu pakt sa SDP-om protiv vijećnika iz ‘srednjeg’ bloka.
– Svatko ima pravo na komunikaciju sa svima, više informacija o ovim razgovorima treba potražiti kod Obersnela i predsatavnika HDZ-a, istaknuto je na presici.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Vijesti

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

22-godišnjak jurio zaobilaznicom 153 km/h!

spJanuary 14, 2019

Tvrtka Rijeka 2020 namjerno izbjegla naziv ‘Fiume’ na busevima Autotroleja!

spJanuary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.