Home Vijesti Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedila pored Srbina ili homoseksualca

Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedila pored Srbina ili homoseksualca

1489
1

Vjeroučiteljica osnovne škole na Kastvu djeci je podijelila listiće na kojima bi trebali reći zašto žele i zašto ne žele u vlaku sjediti pored starijeg redovnika s Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak problematizira i “afričku ženu koja prodaje proizvode od kože”, spominje se “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, zatim “Indijka s jednogodišnjim djetetom”, kao i “hrvatski tajkun”.

Među ponuđenima su i liječnik specijalist za pobačaje, kompjutorski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu, engleski nogometaš, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Pitanje upućeno osmašima glasi ovako:

“Ukrcavaš se na vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sljedeće”, počinje zadatak vjeroučiteljica koja traži od djece da navedu tri osobe s kojima bi htjeli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi željeli putovati.

Sandra Krpan, ravnateljica OŠ Milan Brozović Kastav odakle je listić potekao, upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža:

“Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano očitovanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja jer sadržaj ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, poručuje za index.hr ravnateljica škole iz Kastava.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

“Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavijestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju te postupiti sukladno pravilnicima i zakonom”, poručuje Krpan.

Ovakve se vježbe rade i inače.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje “Practice”, program financiran od strane Europske unije s ciljem sprječavanja radikalizacije kroz poticanje kritičkog razmišljanja.

“Practice” je osnovan kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se “Euro-rail a la carte”.

Radi se o vježbi koja probuđuje predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvjestila.

“Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni iznijeti svoje viđenje”, navodi se u opisu vježbe.

Svejedno, dio javnosti i ravnateljica škole drže neprimjerenim da se ovakvi zadaci daju učenicima:

“Razgovarala sam sa socijalnom pedagoginjom i ona je rekla da se takve vježbe znaju davati kada se s učenicima rade vježbe predrasuda, ali doista je sporno ako govorimo o srpskom vojniku iz Bosne ili prostitutki iz Belina. Ja to ocjenjujem neprimjerenim”, poručuje ravnateljica.

1 COMMENT

  1. Nevjerojatno! Da je te zadatke radio neki pedagog na svojoj radionici, to ne bi bio nikakav problem. Budući da je zadatke dala vjeroučiteljica (koja je također prošla edukacije o kritikom razmišljanju), onda je problem.
    Hrvatska i hrvatski katolici. Zašto roditelji šalju djecu na vjeronauk, ako nemaju povjerenja u vjeroučitelje?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here