Home Vijesti ‘Vratite nam povijesnu riječku zastavu’ na Facebooku!

‘Vratite nam povijesnu riječku zastavu’ na Facebooku!

1187
1

Riječani se ne predaju kada je u pitanju riječka povijesna bordo-zlatno-plava zastava. Nakon što je izglasana u gradskom vijeću 1998. pa ukinuta mišljenjem ministra uprave 6 mjeseci kasnije, inicijativu za njezinim povratkom pokrenula je udruga Slobodna Država Rijeka 2005. godine što je rezultiralo jednoglasnom izjavom gradskom vijeća kojom se zaključilo kako treba nastaviti s povratkom riječkih povijesnih simbola. Međutim, riječka vlast od tada do danas nije učinila niti jedan potez kojim bi konkretizirala odluke vlastitog gradskog vijeća.

Najnovija inicijativa je pokrenuta na Facebooku na kojem je ovih dana pokrenuta grupa Vratite nam povijesnu zastavu grada Rijeke ! Pokretači grupe tvrde: ”Pojedinci iz aktualne vlasti su jednostavno alergični na riječke povijesne simbole. Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj kojoj je zabranjeno isticanje vlastite povijesne zastave. U Hrvatskoj je vrlo malo gradova koji se mogu pohvaliti zastavama sa tradicijom od 160 godina.U službenoj uporabi je verzija grba bez krune i natpisa Indeficienter budući su odbijeni mišljenjem ministarstva Uprave iz 1998.”

Da će potpisnika nove inicijative biti podosta, jamči činjenica da je jedna od najpopularnijih riječkih facebook grupa upravo Slobodna Država Rijeka na facebooku u koju se do jučer uključilo 800 Riječana.

Previous articleFIT ponovno pred riječkom publikom
Next articleOstojić: Nismo imali sreće

1 COMMENT

  1. 1999.g kompromisom između tadađnjih koalicijskih partnera PGS-a i SDP izglasana je današnja službena zastava i grb, a po naputku Ministarstva uprave koji su prema njihovim pravilima odredili da kruna i geslo “Idenficienter” nisu unutar štita pa ne mogu biti u službenom grbu. To nebulozno pravilo Ministarstva još uvijek je na snazi, i kao da je sročeno kontra riječkog povijesnog grba i zastave. Po tom pravilu gradovi i općine ne smiju imati trobojnu zastavu (osim podobnih) kao Senj, Bakar, Vukovar i sl.Ova gradska vlast nastoji što manje isticati riječki grb i sadašnju zastavu. Grba nema na natpisima komunalnih poduzeća i vozila (npr.Autotrolej) a gradske zastave nema na trgu ispred Municipiuma, Trsatskoj gradini ili zgradi Kazališta.Njima povijest Rijeke počinje 1945.g. a sve što je starije “treba zanemariti, srušiti, zaboraviti”. To je njihova politika kao da naš grad nema svoju povijest i tradiciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here