Home Vijesti Vujić: Županija trpi posljedice centralizacije

Vujić: Županija trpi posljedice centralizacije

766
4

Hrvatska je još uvijek centralizirana i zbog toga naša regija trpi velike posljedice i stagnira u razvoju, rekao je obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić, odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenome gašenju dijela radnih mjesta u INA-i na riječkom području.

Vujić je ocijenio da se ponavlja slučaj Erste banke koja je također preselila, te da tako odlazi veliki dio kreativnih i stručnih poslova. Takvom politikom u županiji ostaju manje složeni i manje plaćeni poslovi, a bolja radna mjesta sele u centrale.

Mnogi zaposlenici, nakon što im se ponudi posao u drugom dijelu zemlje, odustaju ili traže druge poslove, a na taj se način zakonito rješavaju viškovi zaposlenih. U tome vidim velike probleme, ali nažalost nema načina da na to utječemo, rekao je Vujić.

Naglasio je da se razvoj može temeljiti samo na partnerstvu s regionalnom i lokalnom samopravom.(radio rijeka)

4 COMMENTS

  1. Inače v.d. Župane Vujiću u pravom kapitalizmu ne postoji da je Županija,Grad ili Država glavni investitor. To je svojstveno samo nauku iz tzv.komunizma gdje je vlast sve. Konačno ova centralizacija novaca je prepisana iz Jugoslavije. Nekad Beograd, a sad Zagreb. A i korupcija je nasljeđena iz Jugoslavije, samo je korupcija doživjela zastrašujuće razmjere i razara Hrvatsku. Evo priče: Koliko bolje Mi u Rijeci živimo što imamo autocestu do Zagreba? A koliko bi živjelo bolje Riječana da je opstao jedan Torpedo? Pa bar 5.000 ljudi. Eto imamo autocestu da bi desetak političara stiglo u Zagreb za sat i pol.
    Ovakvi kakvi smo nama ne treba decentralizacija, jer umjesto da netko u ZGB dobije 10%, to će biti netko u Rijeci, ako se razumijemo?

  2. @Franjo, kad to čujem lakše mi je da su Amerikanci spasili svoje banke državnim novcem. Očito im je uzor bio Beograd i Jugoslavija. Za svih 750 milijardi dolara.

  3. @ DD.Nisam baš shvatio što je pjesnik želio reći, pardo Ti DD, ali ću Ti ponoviti gradivo pitanjem: Kakav bi bio megapolis Washington da se iz cijele SAD u njemu skuplja novac, pa onda dijeli po ključu tko je na vlasti? Mi smo kao država u lažnom kapitalizmu udaljeni od SAD bar 100 godina, a s Balkana i komunizma (ma što to značilo) nismo se makli. Ne a stojimo na mjestu, već ubrzano hodamo unatrag. SAD je pametna kapitalistička zemlja pa sama sebi štampa svoje dolare, a Hrvatska je ni na kapitalizmu, ni na socijalizmu, pa se boji štampati novac u ograničenim količinama, jer bi koga dovela u pitanje i čije interese.HNB je kroz politiku Rohatinskog štitio koga? Službeno i lažno građane koji imaju kredite, a stvarno uvozničku mafiju povezanu s političkom vlašću.
    Konačno što bi značila decentralizacija danas kad država nema novaca za sve potrebe onih koji žive od proračuna i koje je stvorila politika? Lokalna zajednica i Županije su samo opterećene kako podijeliti novac sebi i onima koji žive u simbiozi s lokalnom vlašću i Županijom. Sve se vrti isključivo oko novaca vlasti i interesnih skupina oko vlasti.

  4. Franjo, zanimiljivo zboriš, ali očito da o tome o čemu zboriš ne promišljaš. Prilično si izmiješao razna područja i teme. Možda bi bilo dobro da umjesto čitanja huškačke literature pročitaš koju knjigu koja se analitički tiče tema koje pokušavaš obraditi pa ćeš i puno pametnije zboriti. Čisto prijateljski savjet, bez uvrede. Sretno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here