Home Biznis Wall Street zabrinut slabljenjem svjetskog gospodarstva

Wall Street zabrinut slabljenjem svjetskog gospodarstva

1326
0

U srijedu je na Wall Streetu Dow Jones indeks blago porastao, dok su S&P i Nasdaq indeks pali zbog novih naznaka usporavanja rasta gospodarstava diljem svijeta. 

Dow Jones indeks porastao je 15 bodova ili 0,14 posto, na 11.532 boda. No, S&P indeks pao je 0,20 posto, na 1.275 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 0,66 posto, zaronivši na 2.333 boda.

Daljnji pad cijene nafte nije jučer potaknuo optimizam jer ulagače sve više zabrinjava slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’, što ukazuje na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva.

“Po svemu sudeći, više ne slabi samo američko, nego i druga najveća svjetska gospodarstva, a to će izazvati pad izvoza iz SAD-a, što je dosad davalo života američkim kompanijama”, kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson & Co.

Posebice zabrinjava pad investicija i privatne potrošnje u eurozoni, što je izazvalo pad gospodarstva u prvom tromjesečju i zbog čega mu prijeti recesija.

Na slabljenje gospodarstva ukazuje i smanjenje procjena o ovogodišnjoj prodaji mobitela nekoliko analitičara na Wall Streetu. To je jučer izazvalo snažan pad cijena dionica proizvođača čipova za mobitele i telekomunikacijskih kompanija. Cijena dionice Texas Instrumentsa pala je 3,9, Qualcomma 3,7, a Research in Motion 3 posto.

Svježi podaci s tržišta automobila i nekretnina pokazuju daljnji pad, no analitičari se tješe da se nazire kraj krize na tim tržištima. Stoga su cijene dionica kompanija iz tih sektora jučer porasle, odmaknuvši se s najnižih razina u posljednjih nekoliko godina. Tako je, primjerice, dionica General Motorsa poskupila 5,8, a Home Depota 4,5 posto.

Oporavio se i financijski sektor, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Lehman Brothersa s rastom od 5 posto, nakon vijesti da je britanska banka HSBC holding zainteresirana za preuzimanje te četvrte po veličini američke investicijske banke.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale. Na Frankfurtskoj je burzi DAX indeks potonuo 0,78 posto, na 6.467 bodova, dok se na Londonskoj burzi FTSE indeks strmoglavio 2,15 posto, na 5.499 bodova. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here