Home Vijesti Zamjenica gospićkog gradonačelnika demantirala ministarstvo: Nemamo ništa protiv posudbe Tesle Rijeci!

Zamjenica gospićkog gradonačelnika demantirala ministarstvo: Nemamo ništa protiv posudbe Tesle Rijeci!

791
0

Priča oko Kršinićeve skulpture Nikole Tesle dobila je bovi nastavak. Podsjetimo, Ministarstvo kulture je prije nekoliko dana neslužbeno odbilo inicijativu udruge Slobodna Država Rijeka, Zajednice Srba Rijeka i umjetnika Damira Čargonje Čarlija, koje je podržao Grad Rijeka, da se skulptura posudi Rijeci povodom otvaranja manifestacije Europske prijestolnice kulture. U šturom odgovoru na novinarsko pitanje Ministarstvo je navelo kako je obnovljena skulptura namijenjena gradu Gospiću.

Međutim, u intervjuu za portal Lika.eu, zamjenica Gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša potvrdila je da u Gospiću nemaju ništa protiv posudbe Tesle Rijeci pod uvjetom da se nakon toga trajno postavi u Gospiću!
– Zadnjih dana u medijima se može svašta pročitati o Teslinom spomeniku. Naglašavam kako Grad Gospić poštuje inivcijativu Grada Rijeke i u dopisu kojega smo uputili Ministarstvu kulture stoji da Gradu Gospiću nije nikakv problem da Rijeka privremeno za potrebe predstavljanja hrvatske kulturno – povijesne baštine na jednoj od najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi – Europskoj prijestolnici kulture – predstavi i i Teslin spomenik. Međutim, upravo sad kada smo uspjeli osigurati sredstva, izraditi novi projekt i započeti uređenje trga, protivimo se namjeri da se Tesla trajno postavi u Rijeci. Puno prije nego je Rijeka pokrenula inicijativu mi smo već razgovarali u Ministarstvu i iskazali namjeru uređenja trga i postavljanja spomenika. Međutim, želim reći da Tesla ne treba biti predmet svojatanja, Tesla je nama svima zajednički. Tesla je velik i najveći, svaki čovjek svakodnevno bi ga se trebao i imao razloga sjetiti, istaknula je zamjenica gospićkog gradonačelnika Kristina Prša.

Nakon istupa Kristine Prša, priča oko Tesline skulpture očito je postala vruća politička tema. Svakako treba čestitati Gospićanima na spremnosti da Riječanima posude skulpturu u vrijeme u kojem će Rijeka biti europski centar kulture. Međutim, potpuno je nejasan stav Ministarstva kulture koje je inicijativu praktično odbilo opravdavši se upravo Gospićem. U Rijeci je u međuvremenu pokrenut plan B – postavljanje praznog postamenta kao spomenika svim neoprvdano srušenim spomenika. Moguće je da to istovremeno postane i spomenik bespućima hrvatske birokracije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here