Home Vijesti Zanella po drugi put pred gradskim vijećnicima

Zanella po drugi put pred gradskim vijećnicima

1155
0

This image has an empty alt attribute; its file name is zanella2.jpg

Odbor za mjesnu samoupravu na današnjoj sjednici donio je odluku kojom Gradskom vijeću predlaže preimenovanje Muzejskog trga ispred Guvernerove palače u Trg Riccarda Zanelle. Odluku su podržali odbornici Liste za Rijeku, PGS-a i SDP-a, a protiv su bila dva odbornika HDZ-a. Prethodno pozitivno mišljenje stiglo je i od mjesnog odbora Brajda Dolac na čijem području se nalazi trg.

Prijedlog bi se na dnevnom redu Gradskog vijeća trebao naći na narednoj sjednici koja je na rasporedu krajem ovog mjeseca. Ovo je po drugi put da će se Zanella naći pred vijećnicima s obzirom da je 2009. godine Lista za Rijeku predložila da mu se dodijeli tada bezimeni, a danas Trg šišmiš. Tada prijedlog nije dobio dovoljnu podršku vijećnika pa je inicijativa sada ponovljena s drugom lokacijom.

U obrazloženju prijedloga kojeg potpisuju članovi Odbora za mjesnu samoupravu Zvonimir Gržeta (Lista za Rijeku), Koraljko Pasarić (PGS) i Danijela Bradamante (SDP) piše:

Riccardo Zanella rođen je u Rijeci 1875.g. Srednju školu završava u Rijeci, a studije na Višoj ekonomskoj akademiji u Budimpešti.
Riccardo Zanella svoju političku karijeru započinje 1899.g. radom u dnevnim novinama ,,La Difesa” kao opozicionom listu centralističkoj ugarskoj politici. Zbog svog smjernog i ustrajnog zalaganja za prava Rijeke i borbe protiv stalnog uplitanja centralne vlasti u prava i slobode grada, Zanella postaje lider autonomnog pokreta u gradu.
Obnašao je i dužnost predsjednika Savjeta za školstvo, potičući gradnju mnogih škola i obrazovnih ustanova u gradu, što je i bilo realizirano.
1911.g. Zanella pobjeđuje na gradskim izborima, ali mu ugarske vlasti podmeću lažnu optužbu za atentat, no 1914.g. Zanella biva ponovo biran za gradonačelnika. Početkom l svj.rata Zanella je prisilno mobiliziran i završava u ruskom zarobljeništvu da bi se u Rijeku vratio 1918.g.
Zanella je bio protivnik D’Annunzia i njegove okupacije Rijeke. Nakon njegovog odlaska, temeljem Rapallskog ugovora između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, a pod pokroviteljstvom SAD, V.Britanije i Francuske osniva se Slobodna Država Rijeka. Na prvim slobodno održanim izborima Riccardo Zanella i njegova Autonomna stranka pobjeđuju nacionalistički blok stranaka koji se zalaže za pripojenje Rijeke Italiji. Nedugo nakon izbora, biva nasilno srušen s vlasti od strane fašističkih pučista. U sukobima sa fašistima pogibaju dva gradska policajca, kao prve žrtve fašizma, a legalno izabrana Vlada na čelu sa Zanellom odlazi u Kraljevicu.
Nakon aneksije Rijeke Italiji, živio je u Beogradu, u vrijeme 2.svjetskog rata boravi ilegalno u Francuskoj surađujući sa francuskim pokretom otpora. Poslije 2. svj. rata živi u Italiji gdje i umire 1959.g.
Zanella je kao jedini riječki državnik bio izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova, od D’annunzia i fašizma do različitih vrsta šovinizama u Rijeci. Oštro se zalagao protiv uplitanja i nametanja centralne ugarske vlasti prema Rijeci, odnosno za decentralizaciju države.
Upravo je današnji Muzejski trg odnosno kompleks Guvernerove palače bio poprište dramatičnih povijesnih događaja koji su obilježili povijesno razdoblje u kojem je tzv ‘Riječko pitanje’ dominiralo svjetskom politikom.
Predlažemo da se Muzejski trg preimenuje u Trg Ricarda Zanelle u znak sjećanja na riječkog državnika, političara i borca za prava građanske i liberalne Rijeke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here