Home Vijesti Zbog katastrofalnih uvjeta riječkoj kirurgiji prijeti zabrana rada!

Zbog katastrofalnih uvjeta riječkoj kirurgiji prijeti zabrana rada!

1485
1

kbcrijeka1255Klinika za kirurgiju riječkog Kliničkog bolničkog centra ne može u sadašnjem stanju neodgovarajućeg prostora i dotrajale opreme čekati da se izgradi nova objedinjena bolnica u Rijeci, te postoji opasnost da se zbog neodgovarajućih uvjeta zabrani rad, kazao je predstojnik Klinike Tedi Cicvarić.

Predstojnik Cicvarić je za Hinu kazao da je stanje opreme i prostora u kojem djeluje klinika na lokalitetu Rijeka takvo da se može dogoditi da neka od inspekcija utvrdi da se tu ne mogu obavljati kirurški zahvati

Kako je rekao Cicvarić, za to ne mogu biti krivi liječnici koji tu rade, nego ministarstvo.

Upozorio je da je Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore u listopadu 2012. godine utvrdila da su uvjeti u riječkoj kirurgiji najgori od svih bolnica u kojima je dotad obavljen nadzor.

Problem je što se godinama ne ulaže u obnovu opreme u redovnom postupku a posljedica su neodgovarajući i dotrajali operacijski stolovi, lampe, oprema za endoskopiju i ostala oprema, naveo je predstojnik.

Kako je rekao, planirana investicija u osuvremenjivanje kirurgije na lokalitetu Rijeka zahtijevala bi vrlo visoka ulaganja, te je ta opcija nerealna. Njegov prijedlog je da se sva kirurgija riječkoga KBC objedini na lokalitetu Sušak. Tu bi bilo nužno izgraditi dodatne tri operacijske sale pa bi se, uz kvalitetnu dnevnu bolnicu za jednodnevne zahvate, mogao smanjiti broj kreveta na kirurgiji te bi se ostvarila ušteda zbog manje potrebe za dežurnim liječnicima, kazao je. Na taj način bi kirurgija u Rijeci mogla djelovati do izgradnje nove bolnice, naveo je Cicvarić.

Problem u radu Klinike za kirurgiju je i uvođenje smjenskog rada čime se, kako je procijenjeno na ovoj klinici, ugrožava opseg i kvaliteta rada. U drugoj smjeni jedan tim mora biti spreman na hitne operacijske zahvate, te u vrijeme obavljanja tih zahvata ne može obavljati operacije na pacijentima koji su na redovnom rasporedu, tako da bi bile potrebna najmanje dva tima.

Klinika za kirurgiju je, nakon izvanrednog kolegija ovog mjeseca, uputila sanacijskom upravitelju, sanacijskom vijeću i stručnom vijeću KBC Rijeka niz zaključaka o posljedicama uvođenja smjenskog rada. U njima se navodi da bi takav rad uzrokovao manjak specijalista u redovno radno vrijeme i to za 14 do 17 posto, a taj manjak onemogućuje planiranje i odrađivanje dosadašnjeg broja operacijskih zahvata i fakturiranje usluga s posljedicom nemogućnosti pravdanja paušala Klinike. Smanjenje efektivnog operacijskog programa povećat će liste čekanja, za što ne mogu biti krivi djelatnici Klinike, stoji u zaključcima.

Predstojnik Cicvarić je istaknuo da se već sad za operaciju žuči mora čekati do početka 2016. godine. Zbog nužnosti odgađanja pojedinih operativnih zahvata koji nisu hitni Klinika je javno istaknula obavijest bolesnicima s molbom za razumijevanje.

Još jedan od problema Klinike za kirurgiju je lokalitet na Kantridi u Dječjoj bolnici gdje su potpuno neprimjereni prostorni uvjeti te nedostaje vitalna oprema, poput CT uređaja. Mogućnost da se taj problem riješi je izgradnja planiranog odjela ginekologije i pedijatrije za pet godina, u prvoj fazi gradnje nove bolnice, rekao je Cicvarić.

KBC Rijeka sad djeluje na tri lokacije. Planirana je gradnja objedinjene bolnice na lokalitetu Sušak, bruto građevinske površine od 240.000 četvornih metara i oko 1000 bolesničkih kreveta. Sredinom prosinca je potpisan ugovor o projektu javno-privatnog partnerstva za izgradnju te bolnice vrijedan 3,2 milijarde kuna. Tijekom potpisivanja je navedeno da bi priprema za gradnju mogle potrajati dvije godine, a sama gradnja sljedećih pet godina.(index.hr)

Previous articleVIDEO: Leovac novi član Rijeke
Next articleOutlook festival u Puli od 03.- 07.09.2014!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here