Home Vijesti Zeleni, regionalisti i nezavisni za održivi razvoj Jadrana

Zeleni, regionalisti i nezavisni za održivi razvoj Jadrana

2332
1
foto: vm
7746
Mirela Holy, Vjeran Piršić i Danko Švorinić

U Vranjicu kraj Splita proteklog je vikenda u organizaciji Plavog foruma – mreže ekoloških i zavičajnih udruga te građanskih inicijativa s Jadrana održan skup nezavisnih lokalnih i regionalnih vijećnika na kojem su sudjelovali i predstavnici tri političke stranke koje podržavaju održivi razvoj Jadrana – Lista za Rijeku, Akcija mladih i Most nezavisnih lista iz Metkovića. Skup je pozdravila i Mirela Holy koja 29. listopada osniva novu stranku zelenog predznaka, a u radu su između ostalih sudjelovali i nezavisni vijećnici dubrovačke udruge Srđ je naš, NL don Ivana Grubišića, Eko Kvarnera te mnogi drugi.

Na skupu se raspravljalo o brojnim temama poput sistemskog sprečavanja korištenja obnovljivih izvora energije u RH, neophodnosti stvaranja većih i brojnijih lokalnih akomulacija pitke i tehničke vode u kontekstu pojačane potrošnje i klimatskih promjena, velikim problemima lokalne proizvodnje hrane na Jadranu, problematici komunalnog otpada, nekvalitetnom gospodarenju zaštićenim područjima prirode, održivom turizmu, problematici optimizacije transporta na Jadranu te korištenju golf terena za urbanističku devastaciju prostora.

Istaknuta je i potreba veće koordinacije uz zajedničko djelovanje nezavisnih vijećnika, posebno u kontekstu predstojećih europarlamentarnih i nacionalnih izbora. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera smatra kako je političko aktiviranje ekoloških i zavičajnih pokreta put prema realizaciji ciljeva za koje se bore, a Danko Švorinić iz Liste za Rijeku pozdravio je sudionike ispred europske regionalističke stranke European Free Alliance istaknuvši dobra europska iskustva u političkoj suradnji zelenih, regionalaca i civilnog društva.(fj)

Previous article“Rikon” u znaku fantastične književnosti za mlade
Next articleBela nedeja: Podijeljene nagrade za foto natječaj i najljepšu okućnicu

1 COMMENT

  1. zeleni najprije skinite tu silnu šminku sa lica holy, i ona je velika opasnost za okoliš ima šminke za deset normalnih žena,i to isto šteti okolišu. i zanima me dali vi delate kade ili samo samo živite na tuđi račun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here