Home Vijesti ​Zaustavljeni u vožnji s 2,11 i 2,76 promila alkohola u organizmu

​Zaustavljeni u vožnji s 2,11 i 2,76 promila alkohola u organizmu

193
0

Prošlog vikenda policija je na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća.

Tijekom nadzora evidentirano je ukupno 238 prometnih prekršaja i to 92 prekršaja prekoračenja brzine, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i sedam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom. Uz navedene, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te 87 ostalih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 209 km/h izmjerena je u subotu, 10. travnja, u 13.27 sati na autocesti A6 kod vijadukta Severinske Drage. Posada policijskog presretača zaustavila je 30-godišnjeg vozača osobnog vozilo marke Nissan, riječkih registarskih oznaka, dok se navedenom brzinom kretao u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 110 km/h na tom dijelu prometnice. Zbog počinjenog prekršaja, izdan mu je prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5000 kuna i zabranom upravljanja vozilom B kategorije na mjesec dana.

Najveća koncentracija alkohola od 2,76 g/kg izmjerena je jučer, 11. travnja, 47-godišnjem vozaču na autocesti A6 kod naplatne postaje „Kikovica“. Službenici prometne policije su ga zaustavili u 16.30 sati dok je upravljao osobnim vozilom marke Fiat, riječkih registracijskih oznaka, iz smjera Zagreba prema Rijeci.
Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja i ugrožavanje sigurnosti u prometu, priveden je u policijske prostorije. Po završetku postupanja, poradi počinjenog prekršaja, sankcioniran je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te mu je predložena novčana kazna od 20 000 kuna i izricanje mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.
Istom kaznom je sankcioniran i 46-godišnji alkoholizirani vozač kojega je prometna policija dan prije zaustavila na riječkoj zaobilaznici. Riječ je o vozaču osobnog vozila marke Citroen, splitskih registracijskih oznaka, koji je u subotu, 10. travnja u 19 sati kod Vrata Jadrana zatečen u vožnji pri utjecaju alkohola u koncentraciji od 2,11 g/kg.

Inače, od ukupno 55 alkotestiranih vozača, kod njih 11 je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, a najviše ih je bilo u dobi između 41. i 50. godine života, njih trojica. Kada je riječ o koncentracijama, pet vozača je evidentirano s koncentracijom s 0,51 do 1,00 g/kg i s 1,51 g/kg i više, dok je jedan vozač evidentiran u skupini između 1,01 do 1,50 g/kg. Jedan vozač je odbio alkotestiranje.
Navedeni vozači, kao i ostali počinitelji prekršaja u prometu, sankcionirani su u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here