Home Mozaik 10 savjeta za uštedu na namirnicama

10 savjeta za uštedu na namirnicama

111
1
pexels pixabay 236910 (1)

Koštaju li dobre stvari više? Često da, ali to ne znači da ih se treba odreći. Baš suprotno. Univerzalno važeća izreka “što manje trošiš, to više trošiš” je istinita. Odlučiti se za lošu i jeftinu robu gotovo nikada ne znači uštedu novca i često je loše za vaše zdravlje.

“Tajna” je postati odgovorni potrošač i prakticirati svjesno trošenje.

Evo 10 korisnih savjeta za uštedu na namirnicama.

1. Napravite popis za kupovinu

To je učinkovit trik. Dolazak u supermarket s prethodno definiranim popisom onoga što vam treba pomaže vam da izbjegnete nailazak na promotivne “ponude” i omogućuje vam da stvarno shvatite koji su vam proizvodi potrebni, a koji to nisu.

Ciljana kupnja dovodi do izbjegavanja kupnje viška proizvoda. Stvaranje zaliha nije ni korisno ni potrebno jer uključuje veći novčani izdatak i povećava rizik od bacanja hrane. Štoviše, nikada ne zaboravite: po tržišnoj logici ponuda uvijek ima.

2. Izbjegavajte bacanje

Nemamo razloga puniti svoju košaricu desecima i desecima proizvoda. Većina stvari koje kupujemo nisu potrebne, mnoge će od njih završiti na policama ormara, hladnjaka ili u smočnici. U mnogim slučajevima koristit ćemo ih malo ili ćemo ih pustiti da isteknu a da ih nismo ni dotakli.

3. Uzmite si vremena i imajte pun trbuh

Žurba je uvijek loš savjetnik. Kada kupujete, morate izbjegavati posjete trgovini uzrokovane kašnjenjima ili drugim obvezama. Trebate imati na raspolaganju minute za provjeru cijena i etiketa. To znači biti u stanju samostalno razumjeti kako doći do najboljeg omjera kvalitete i cijene. Kupovina punog želuca je način da ne budete gladni pri odabiru i pomaže vam da ne padnete u iskušenje.

4. Uspoređujte ponude i supermarkete

Takav pristup vam mora prijeći u naviku. Ocjenjivanje ponuda koje predlažu robne marke (i trgovine) putem letaka koji su lako dostupni na internetu stavlja vas u poziciju da shvatite što kupiti i gdje. Često se isti proizvod nudi po različitim cijenama u različitim trgovačkim objektima.

Poznavanje cijene proizvoda koji imaju najveći utjecaj na našu potrošnju omogućuje nam da bolje iskoristimo svoju sposobnost štednje. Usporedba supermarketa jednako je važna. Cilj ostaje isti: dopustiti da se kvaliteta i cijena podudaraju. Uz odgovarajuću pažnju i malo strpljenja, brzo možete shvatiti kamo ići kako biste si zajamčili kvalitetne proizvode po boljoj cijeni.

5. Čitajte naljepnice

One su osobna iskaznica predmetnog proizvoda. Ako više proizvoda zadovoljava tražene zahtjeve, tada postaje izgledno prijeći na procjenu cijene i odabrati najjeftiniji. Čitanje etikete temeljna je vježba. Ne samo da bi se naučilo o sastojcima i mjestima proizvodnje, već i da bi se izbjegla jedna od najklasičnijih pogrešaka. Kupnja proizvoda ne na temelju cijene po kilogramu ili litri, već po cijeni na ambalaži.

6. Koristite aplikacije i kupone za popust

Korištenje aplikacija interesnih marki ili trgovačkih lanaca može vam omogućiti da iskoristite kupone za popust koji vrijede za kupovinu ili za određeni proizvod. Isti kuponi za popust, štoviše, često su dostupni i na papirnatim letcima koje distribuiraju komercijalne djelatnosti.

7. Nemojte se prepustiti dinamici komercijalnog marketinga

Pozicioniranje na policama supermarketa nije slučajno niti slijedi neku drugu logiku osim komercijalne. Najbolje mjesto je ono koje se najbolje prodaje i najviše plaća. Proizvodi postavljeni u visini lica ili poprsja, na primjer, ili oni koje je najlakše prepoznati, nisu tu jer su jeftiniji ili kvalitetniji. Jednostavno, dotični brend platio je trošak da zajamči tu izloženost. Važno je naučiti se sagnuti, podići oči i također pogledati što je postavljeno na drugim policama: tamo možete pronaći upravo ono što tražite.

8. Izbjegavajte gotove proizvode

Objektivno odgovaraju potrebama vremena i brzine, divno se stapaju s dinamikom svakodnevice – posebice one profesionalne – te omogućuju da trenutak pripreme jela traje kratko. Mali problem: gotovi proizvodi koštaju eksponencijalno više i nisu zajamčeni sinonim svježine ili autentičnosti.

9. Provjerite rokove i odaberite sezonske proizvode

Drugim riječima: provjerite preostali vijek trajanja proizvoda koje namjeravate kupiti i procijenite njihovu funkcionalnost na temelju svojih potreba. Sposobnost ispravnog tumačenja rokova omogućuje vam izbjegavanje rasipanja. Kupnja sezonskih proizvoda, međutim, znači manje trošenje, smanjenje utjecaja na okoliš i odabir ukusnijeg i – često – hranjivijeg proizvoda.

10. Kuhanje donosi uštedu

Konačno, posvećivanje vremena kuhanju i pripremi jela najsigurniji je način da uštedite novac. Samostalno kuhanje jamči nezamislivu zaradu i uštedu. Vaše financije će to prepoznati, a vaš liječnik opće prakse također će to moći primijetiti.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here