Home Vijesti Obersnel: Rijeka neće doživjeti sudbinu Maribora

Obersnel: Rijeka neće doživjeti sudbinu Maribora

553
1

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel gostovao je u N1 Newsroomu gdje je govorio o otvorenju godine Europske prijestolnice kulture 1. veljače, kako teku pripreme i je li sve spremno, ali i kako komentira aktualna politička zbivanja, odnosno ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića, te ideološke podjele koje vladaju u Hrvatskoj.

“Čudno je da ljudi na najodgovornijim dužnostima nisu u stanju ispuniti imovinsku karticu. Možda bi umjesto sigurnosne provjere kriterij za stupanje na dužnost trebao biti da znaju ispuniti imovinsku karticu”, rekao je na samom početku Obersnel osvrnuvši se na akutalan slučaj ostavke ministra Kujundžića, no i ostalih ministara koje je problem s imovinskom karticom koštao pozicije.

“Razumijem da premijer u pravilu kreće od povjerenja, no neki su to zloupotrijebili. Nije baš normalno da se promijenilo toliko ministara, ova Vlada liči na hokejašku ekipu u kojoj se mijenjaju cijele postave. To nije dobra poruka građanima”, smatra Obersnel.

Rijeci je dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture Rijeka2020. Riječki gradonačelnik najavio je kako ćemo u subotu 1. veljače svjedočiti ceremoniji otvorenja kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

“Najavljen je veći broj ministara, valjda do subote još netko neće dati ostavku. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bi danas trebala potvrditi dolazi li definitivno, pozvan je i izabrani predsjednik Zoran Milanović, no nekako ne želi “smetati” u protokolu još uvijek aktualnoj predsjednici. Samo otvorenje je izuzetno na tragu riječkog identiteta, odvija se u riječkoj luci što je simbolično za sam grad”.

Ceremoniju je opisao kao mješavinu zvuka, svjetla i buke koja će u jednom segmentu biti zahvala svim radnicima koji su gradili Rijeku kao i promjenama koje su se dogodile. U tom projektu Opera Industriale sudjelovat će i zborovi radnika s brusilicama, 20-ak riječkih gitarista koji predstavljaju taj riječki bunt. Cijelo otvaranje vezano je za riječki identitet i činjenicu da je u zadnjih 90 godina Rijeka promijenila šest država. Trajno će ostati uređenje kvarta u centru gdje je bila tvornica Rikard Benčić i u koju se useljavaju ustanove kulture”.

Obersnel je rekao da radovi ne kasne, te da, iako je Galeb trebao biti gotovo ranije, zbog protivljenja Gradskog vijeća, čitava se priča malo rastegnula pa će se to ipak dogoditi krajem ove ili početkom iduće godine. No, kako kaže riječki gradonačelnik, ostat će kao trajan spomen na brod sa zanimljivom poviješću od trenutka gradnje u Italiji do perioda kada ga je koristio Tito. Problem ne vidi u zaduženju, već činjenici da nekima ideološki smeta obnova broda koji se veže i uz Titovo ime.

Obersnel kaže i kako Rijeku neće dočekati sudbina Maribora koji je također nosio titulu glavnog grada europske kulture, te završio s rupom u budžetu.

“Priča o Mariboru je specifična, to je miks spleta nesretnih okolnosti. Sam program je vrijedan 30-ak milijuna eura od kojih je 10 milijuna eura osigurano iz gradskog, 10 milijuna eura iz državnog proračuna, a ostatak iz ostalih prihoda, dakle županija, sponzora i EU projekata. Infrastruktura vrijedi 40 milijuna eura od čega preko 20 dolazi iz EU fondova, 10 iz državnog proračuna i ostalo iz gradskog proračuna. Nakon ovih godinu dana ne vjerujem da će ostati bilo kakvih troškova koji nisu planirani, kredit će se otplaćivati idućih pet do deset godina i u tome ne vidim problem”.

Riječki umjetnik Nemanja Cvijanović je najavom postavljanja velike zvijezde na vrh Riječkog nebodera na Korzu u svibnju ove godine u sklopu programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 izazvao burne reakcije u javnosti. Obersnel je na to rekao:

“Rijeka nije komunistička, no crvena je. Otvorenje posvećujemo radnicima koji su ju gradili, iz toga vučemo dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ta zvijezda na neboderu je trebala biti privremena instalacija u kojoj je više od 2800 stakala koji simboliziraju 2800 poginulih u bitki za Rijeku. Mislim da je u ovoj godini kada obilježavamo 75 godina od pada fašizma to primjereno. Mogu razumjeti da je zvijezda u Domovinskom ratu zlopupotrijebljena od JNA, koja je zloupotrijebljena od Slobodana Miloševića, no to je simbol borbe za slobodu”.

Za kraj se osvrnuo i na mogućnost da, u slučaju da SDP pobijedi na idućim parlamentarnim izborima, Davor Bernardić postane premijer.

“On je predsjednik SDP-a, na tu funkciju su ga izabrali članovi stranke i kao takav ima legitimno pravo da se u slučaju pobjede vidi kao premijer. No, ima dovoljno vremena da se utvrdi je li to najbolje i ima li boljih rješenja”.

1 COMMENT

  1. grad rijeka ne moze bankrotirati vise jer je vec sada u bankrotu,crvena zvijezda petokraka prestavlja u rijeci smrt, ubijanje, okupaciju, zlo i fojbe a ne nekakav radnicki pokret. grad rijeka je nosioc crvenog fasizma i mrznje prema drugacijima i drugima a jedan od organizatora tog pokreta crevenog fasizma je i SDP PGZ. uzdizanje i spominjanje tita uboice i diktatora samo pokazuje cemu sluzi crvena petokraka i koga ona sinbolizira. grad rijeka od 1945 je u stalnoj stagnaciji, unistavanju, pljacki titoista, grad je unisten, a luka ne postoji u smislu luke sto je obiljezilo FIUME. kako vise ne postoji luka u pravom smislu rijeci tako sve sto prodaje obersnel je magla i MRZNJA PREMA DRUGIMA I DRUGACIJIMA onako kao je radio tito od blaiburga pa sve do golog otoka
    rijeka je grad mrznje i netrpeljivosti grad etiketiranja drukcijih , predlozio bih da se uz cevenu zvijezdu petokraku postavi i jedno veliko crno “U” te da se na korzu postave kipovi tita i pavelica u prirodnoj velicini koji rukom pod rukom secu rijekom prestolnicom crvenog fasizma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here