Home Mozaik Gradsko kazalište lutaka Rijeka: „Avanture maloga Juju“ dio festivala PIR

Gradsko kazalište lutaka Rijeka: „Avanture maloga Juju“ dio festivala PIR

807
0

Na inicijativu Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora, ove srijede, 8. travnja započinje Prvi internet regionalni festival teatra za djecu – PIR FEST u kojem sudjeluje i Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom nagrađivanom predstavom „Avanture maloga Juju“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) te redateljice Renate Carole Gatica. Na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica (https://www.youtube.com/channel/UCvgPUxMvHzomrpFYLaOa75Q) bit će prikazano devet predstava, a „Avanture maloga Juju“ premijerno se prikazuju u petak, 10. travnja u 17 sati.
Kako bi djeca u vrijeme kada su obustavljena javna okupljanja i dalje mogla pratiti različite kazališne predstave, ovaj tjedan započinje Prvi internet regionalni festival teatra za djecu – PIRFEST. Točnije, od 8. do 16. travnja na YouTube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica, koje je inicijator ovog festivala, premijerno će biti prikazano devet različitih naslova od strane devet različitih sudionika. Uz riječke lutkare koji će se predstaviti sa svojom predstavom „Avanture maloga Juju“, u kojoj uvijek uživa i mala i velika publika, sudionici su i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom „Čarobnjakom iz Oza“, Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda s predstavom „Mala sirena“, Pozorište mladih Novi Sad s predstavom „Ljepotica i zvijer“, Pozorište mladih Sarajevo s predstavom „Kekec“, Dečije pozorište Subotica s predstavom „Par cipela“, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda s predstavom „Strašne priče braće Grim“, Pozorište lutaka „Pinokio“ s predstavom „Knjiga o džungli” te Festival pozorišta za djecu iz Kotora s projektom „Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.
Predstava „Avanture maloga Juju“ premijerno će biti prikazana u petak, 10. travnja u 17 sati, a cjelokupni raspored premijernog prikazivanja predstava nalazi se na You Tube kanalu (https://www.youtube.com/channel/UCvgPUxMvHzomrpFYLaOa75Q)Gradskog pozorišta Podgorica.
Važno je naglasiti kako će svaka pojedina predstava biti dostupna za pogledati 14 dana od dana premijernog prikazivanja te da tako Festival završava 30. travnja. Obzirom da je Festival natjecateljskog karaktera, predstave će biti vrednovane glasovima publike, odnosno brojem „lajkova“. Proglašenje pobjedničke predstave planirano je 30. travnja.
Promjene u programu „U lutkarsko s kauča“
„Obzirom da Gradsko kazalište lutaka Rijeka sudjeluje u PIR FEST-u u sklopu kojeg će naša publika na radost mnogih od ovog petka, 10. travnja od 17 sati moći pogledati predstavu Avanture maloga Juju, morali smo izmijeniti raspored on-line predstava u sklopu programa U lutkarsko s kauča“, javljaju riječki lutkari pozivajući svih da se uključe u PIR FEST i glasaju za svoju najbolju predstavu.
Usklopu popularnog programa „U lutkarsko s kauča“ od petka, 17. travnja od 12 sati pa sve do petka, 24. travnja do podne publika će moći sudjelovati u priči u pokretima „Čarobna svirala“, što je osmislila, pripremila i izvodi poznata glumica-lutkarica Almira Štifanić. Riječ je o interaktivnom obliku pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje. Sadržaj priče tako postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi.
Nadalje, u petak, 24. travnja u 12 sati na on-line repertoaru GKL Rijeka planirana je hit-predstava i svevremenski mjuzikl „Pepeljuga“ autorice Magdalene Lupi Alvir (prema braći Grimm i Charlesu Perraultu), redateljice, koreografkinje i scenografkinje Mojce Horvat te skladatelja Duška Rapoteca Utea. Priča o Pepeljugi prije svega govori o ostvarivanju želja, mukama suparništva i odrastanja među sestrama (i braćom), o pravim vrijednostima koje se kriju iza običnih krpa. S njezinom cipelicom zakoračit ćemo u čudesan svijet plesnih step koraka praćenih songovima, a sve kroz glazbeno putovanje raznolikih plesnih ritmova i stilova bliskim generacijama pop kulture.
Kao i inače, link na ove predstavebit će postavljen na tri kanala Gradskog kazališta lutaka Rijeka – na službenoj internetskoj stranici (www.gkl-rijeka.hr), na Facebook profilu (Gradsko kazalište lutaka Rijeka) te na Instagram profilu (GKL Rijeka).
Ne zaboravimo, drugi dio programa „U lutkarsko s kauča“ sastavljen je od video uradaka umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji donose priču što rade kad oni i lutke ne mogu na svoju pozornicu. U obliku malih Lutkarskih kućnih čarolija pokazat će vam kako možemo biti maštoviti i u svoja četiri zida te će svoju kreativnost, vedrinu, glumu, animaciju, glazbu i ostale kazališne čarolije dovesti u vašu sobu. Projekt je također osmišljen da potakne gledatelje na aktivnost, vlastite ideje i kreativnost.
U tom smislu, na internetu će biti objavljena i Mala Wandina virtualna radionica u obliku likovnoga živog vodiča kako od različitog materijala izraditi male životinjice za igru.
Video klipovi bit će periodično objavljivani tijekom cijelog travnja 2020. godine.

O PREDSTAVAMA

„ČAROBNA SVIRALA“
Priča u pokretu
Osmislila, pripremila i izvodi ALMIRA ŠTIFANIĆ
Za uzrast: svi uzrasti
Priča u pokretima interaktivan je oblik pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje. Sadržaj priče postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi.
Kretanje je osnovna dječja potreba, a djeca sve više i duže sjede. Zato ih ekipa Gradskog kazališta lutaka Rijekapokreće – pričom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here