Vijesti

Pobjeda vijećnika u sporu dugom tri godine: 200 kuna niže cijene u vrtićima drugih osnivača!

Pobjeda vijećnika u sporu dugom tri godine: 200 kuna niže cijene u vrtićima drugih osnivača!

foto: rijeka.hr

Gradsko vijeće usvojilo je Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi za pedagošku 2017./2018. godinu. Na prijedlog 14 vijećnika koordinacije stranaka u riječkom Gradskom vijeću koju čine Lista za Rijeku, Akcija mladih, Živi zid-Most-HNS-Nezavisni, koji je u vidu amandmana podnesen na sjednici, prvotni prijedlog je izmijenjen te će Grad Rijeka ubuduće redoviti program ranog i predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača sufinancirati s višim iznosima. Tako će cjelodnevni program, umjesto sa 810 kuna, mjesečno sufinancirati s 1015 kuna, dok će subvencija za poludnevni boravak umjesto dosadašnjih 567 kuna iznositi 710.

Radi se o epilogu borbe za izjednačavanje prava svoj djeci bez obzira na vlasnika vrtića u koji su upisani, koja traje od 2015. godine. Sličan prijedlog se nekoliko puta nalazio na dnevnom redu saziva 2013.-2017. ali ga je gradonačelnik Obersnel redovito odbijao. Međutim, ovog puta je suočen s novim odnosom snaga, zbog kojeg bi prijedlog prošao i bez njegove podrške, pa je popustio i prihvatio amandman te su ga jednoglasno izglasali svi vijećnici.

Kako je u ime predlagatelja pojasnio vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku), povećanjem iznosa subvencija neće se povećati ukupni iznos predviđen u proračunu za ovu svrhu, budući da je Grad Rijeka u proračunu za 2017. godinu za sufinanciranje predškolske djelatnosti drugih osnivača osigurao 4,7 milijuna kuna, što je za oko 900 tisuća kuna više od stvarnih potreba sufinanciranja 380 djece koliko ih je prosječno smješteno u privatnim vrtićima.
„Još je 2015. godine u proračunu amandmanom predviđeno dodatnih milijun kuna za privatne vrtiće, ali su se od tada sredstva počela raspoređivati po maksimalnim kapacitetima vrtića umjesto po stvarnom broju djece. Zbog toga je na toj proračunskoj poziciji ostajalo neutrošeno nešto manje od milijun kuna godišnje te je subvencija ostala identična kao i prije 2015. godine, iako je predstavničko tijelo donijelo drukčiju odluku,“ kazao je Švorinić, ističući kako će se na ovaj način približiti konačnom cilju, da cijena za roditelje bude jednaka, neovisno o tome polazi li njihovo dijete gradski ili privatni vrtić.

Gradonačelnik Obersnel je u pomirljivom tonu istaknuo je kako Grad Rijeka, iako to nije njegova zakonska obveza, već godinama financira rad vrtića drugih osnivača, u isto vrijeme povećavajući kapacitete gradskih vrtića. Izrazio je spremnost da se u okviru proračunskih mogućnosti iznađu načini za izjednačavanje subvencioniranja gradskih i privatnih vrtića, napomenuvši kako pritom treba voditi računa o pruženom standardu usluge te kontroli trošenje gradskih sredstava. Prihvaćajući sugestije vijećnika, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će ugovorom s vrtićima biti definirano da se usvojeno povećanje sufinanciranja vrtića drugih osnivača usmjeri za smanjenje subvencije roditeljima, a ne za pokrivanje nekih drugih troškova vrtića, kako se ne bi dogodilo da u nekim vrtićima cijene usluga za roditelje ostanu na istoj razini.

Jednoglasnom odlukom svih vijećnika, usvojen je zaključak prema kojem se zadužuje Odjel za školstvo da u suradnji s Odborom za predškolski odgoj i obrazovanje Gradskog vijeća predloži rješenje da se u narednoj pedagoškoj godini sudjelovanje roditelja u cijeni usluga dječjih vrtića izjednači bez obzira na to jesu li korisnici gradskog ili privatnih vrtića.(rd/rijeka.hr)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Još jedan dan bez kiše, a onda stižu oluje i veliko zahlađenje!

spMarch 16, 2019

Hrvatski vojnik u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina

spMarch 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.