Home Biznis 2009. godina označila preokret na burzama

2009. godina označila preokret na burzama

4
0

Na vodećim svjetskim burzama u 2009. godini zabilježeni su najveći dobici u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući nadi ulagača u oporavak svjetskog gospodarstva od recesije i rast zarada kompanija.Vodeći indeksi na Wall Streetu pali su početkom ožujka, zbog straha ulagača od recesije, na najniže razine u 12 godina. Ipak, zahvaljujući nadi ulagača u oporavak američkog gospodarstva od tada su porasli više od 60 posto.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošle godine porastao 18,8 posto, a S&P 500 indeks 23,5 posto. Najveći rast među američkim indeksima zabilježio je Nasdaq, skočivši 43,9 posto.

To je najveći godišnji rast cijena američkih dionica od 2003. i prvi nakon dvije godine poniranja. U 2008. godini, na vrhuncu financijske krize, S&P 500 indeks potonuo je 38,5 posto, zbog čega će se ta godina na Wall Streetu pamtiti kao najgora od Velike depresije iz 1930-ih godina.

To je doista bila godina preokreta. Najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom, energetskom i rudarskom sektoru jer se očekuje da će oporavak gospodarstva dovesti do veće kapitalne potrošnje i jačanja potražnje za energentima, metalima i drugim sirovinama, kaže Charles Lieberman, direktor u tvrtki Advisors Capital Management.

Analitičari očekuju u 2010. godini nastavak rasta cijena dionica, ako se pokaže da je oporavak gospodarstva održiv.

I na europskim su burzama cijene dionica lani snažno porasle. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je 25,4 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošle godine porastao 19 posto.

Burze u zemljama u razvoju zabilježile su lani veće dobitke od onih u razvijenim državama. Tako su, primjerice, u Kini cijene dionica prošle godine porasle oko 80, a u Brazilu 83 posto. (www.kvarner-invest.com)

Previous articleAna Jelušić unatoč astmi doskijala na 11. mjesto
Next articleJanica napala novinare Glorije!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here