Home Vijesti 4 grada i 5 općina osnovali Riječku urbanu aglomeraciju

4 grada i 5 općina osnovali Riječku urbanu aglomeraciju

2210
0

urbanaPotpisana je odluka o ustrojavanju urbane aglomeracije Rijeka – prve u Hrvatskoj. Uz Rijeku kao sjedište aglomeracije, čine je gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Kostrena, Lovran, Mošćenićka Draga i Viškovo, javlja Radio Rijeka.

Jedan od osnovnih preduvjeta za ulazak u aglomeraciju je da barem 30 posto radno sposobnog stanovništva dnevno dolazi u Rijeku zbog potreba posla, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a mora se raditi o projektima – u infrastrukturi, zdravstvu, kulturi i sličnom – koji nadilaze važnost i interese samo jedne jedinice lokalne samouprave i zadovoljavaju potrebe svih stanovnika aglomeracije.

Priprema se Strategija razvoja urbane aglomeracije Rijeka za sljedećih pet godina, u koju će biti uvršteni projekti pojedinih članica, kao i zajednički projekti.

Urbane aglomeracije su oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine. U Hrvatskoj su takva središta gradovi s više od stotinu tisuća stanovnika: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek.

Takav oblik udruživanja usklađen je sa zakonodavstvom Europske unije, među ostalim i radi učinkovitijeg povlačenja sredstava iz europskih fondova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here