Home Kolumne PRESSING: Uz Dan neovisnosti, sreća!

PRESSING: Uz Dan neovisnosti, sreća!

1507
0
kardelj
Piše: Giancarlo KRAVAR

Na današnji je dan u podrumu zgrade INA u Zagrebu, a nakon što su prethodni dan zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore svega nekoliko minuta nakon što su ručali zajedno predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i premijer Jugoslavije Ante Marković, Vladimir Šeks proglasio prekid svih državno-pravnih sveza sa SFRJ, što je bila potvrda odluke od 25. lipnja te godine. Odluka hrvatskog sabora je bila jednoglasna.

Rat je već dobrano bio u tijeku. Još 17. kolovoza 1990. godine pobunjeni Srbi su postavili prve balvane u Kninu. U Domovinskom ratu je poginulo oko 15.000 branitelja, među kojima je bilo i oko 7000 Srba, mnogo Roma, Bošnjaka (ispred džamije u Rijeci uklesana su imena dvanaestorice poginulih riječkih Bošnjaka), Albanaca, Talijana i pripadnika drugih naciponalnih manjina. Zanimljivo je da je Hrvatska udomila oko 600.000 izbjeglica,400.000 iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske i oko 200.000 iz Bosne i Hercegovine.

Vrijedi istaknuti da je u ta ratna vremena Hrvatska hranu i izvozila, a danas, na što je prva ukazala predsjednica ORaH-a Mirela Holy, više od 70 posto hrane uvozimo. Slično je i s energentima. 94 posto hrvatskih banaka je u inozemnom vlasništvu, svi telekomi, svako veće poduzeće. Hrvatska je privatizacijom opljačkana, a njezini građani poniženi. Omjer zaposlenih i umirovljenika je gotovo izjednačen. 60.000 djece gladuje. Svaki treći građanin Hrvataske živi na rubu siromaštva.

Uz Dan neovisnosti postavljam pitanje: Quo vadis Croatia? Kuda ideš Hrvatska? Podsjetio bih da je još prvi suradnik druga Tita i tvorac socijalističkog samoupravljanja Edvard Kardelj na Kongresu SKJ u Ljubljani 1958. godine rekao: “Čovjeku sreću neće donijeti ni država, ni partija!

Sretan nam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Previous articleObjavljujemo ispravak Slavice Šote koji je odbio objaviti Novi list
Next article4 grada i 5 općina osnovali Riječku urbanu aglomeraciju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here