Home Vijesti AGCT: u sudaru dizalice i broda nema ozlijeđenih!

AGCT: u sudaru dizalice i broda nema ozlijeđenih!

390
0
Foto: Zinka Zec

Danas popodne, u 16:15 sati na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci, pod naletom olujnog vjetra, srušena je obalna dizalica. U trenutku nesreće rad na brodu je iz sigurnosnih razloga već bio zaustavljen te u blizini nije bilo radnika. Nitko nije ozlijeđen, objavili su s Adriatic Gate Container Terminala.

Obalna dizalica, koja je danas popodne uslijed naleta olujnog vjetra srušena na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci u trenutku nesreće bila je parkirana iza krme broda. Na njoj su posljednjih dana vršeni remontni radovi te nije sudjelovala u operacijama pretovara kontejnera sa broda Maersk Hanoi koji je u tom trenutku bio privezan na terminalu. U trenutku nesreće operacije na brodu već su bile zaustavljene zbog najave lošeg vremena, te u blizini nije bilo radnika.

„Jaki nalet vjetra odbacio je parkiranu dizalicu na brod, čime je došlo je do sudara grane dizalice i samoga broda, pri čemu se je dizalica urušila i oštetila nekoliko kontejnera na brodu i na samom skladišnom prostoru. Srećom, zbog poduzetih mjera sigurnosti nitko nije ozlijeđen, šteta je jedino materijalna na dizalici na teretu.“ – rekao je Žarko Acinger, direktor prodaje Jadranskih vrata (AGCT), tvrtke koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.

„Radnici nisu ni u jednom trenutku bili ugroženi zato što smo na vrijeme, poučeni i prethodnim iskustvima na vrijeme poduzeli sve potrebne mjere. Na terminalu smo već svjedočili jačim udarima vjetra, međutim ovaj je specifičan po smjeru iz kojega je dolazio. Obično je to sjeveroistok, dakle naša čuvena bura, no ovog puta situacija je bila potpuno drugačija. Naleti vjetra došli su iz smjera Opatije, odnosno sa čistog sjevera ili tramontane kako mi kažemo, upravo u smjeru u kojemu su položene šine dizalica što je i uzrokovalo ovaj nesretni događaj“ – zaključio je.

Sve operacije na terminalu u ovom su trenutku prekinute zbog sigurnosnih razloga te se utvrđuju okolnosti nastanka događaja od svih pratećih službi. Čim se uviđaj završi i dobijemo dozvolu nadležnih službi, pristupiti ćemo uklanjanju dizalice kako bi se brod oslobodio i ponovno pokrenule brodske operacije. Ostali dijelovi terminala (prijem i otprema kontejnera) nastavljaju s redovnim radom sutra u prvoj smjeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here