Home Vijesti Akcija mladih prozvala Burića zbog podrške PGŽ proračunu, zaboravili da ga je...

Akcija mladih prozvala Burića zbog podrške PGŽ proračunu, zaboravili da ga je njihova članica Kluba podržala prošle godine!

890
0

S 25 glasova “za”,12 suzdržanih te sedam “protiv”, prihvaćen je konsolidirani proračun Primorsko-goranske županije za 2020. godinu. Nominalno je najveći dosad: planiran je na razini od milijardu i 320 milijuna kuna ili za 388,5 milijuna kuna više nego u ovoj godini.

Za prolazak Proračuna, pored 23 glasova vladajuće poluvećine, odlučujući su bili glasovi nezavisnih Hrvoja Burića i Ivice Kneževića.

Na ishod je burno reagirao vijećnik Kluba Akcija mladih – Živi zid Bojan Kurelić koji je Burića optužio da je žetončić i objavio fotografiju kojom sugerira da je za glas dobio novac.

No, Kurelić je pri tome zaboravio da je prošlogodišnji proračun podržala članica upravo njegovog Kluba AM-ŽZ te da su tri vijećnika Akcije mladih, na opće zaprepaštenje ostatka opozicije, na konstituirajućoj sjednici Skupštine podigli ruku za SDP-ovog predsjednika županijske skupštine. Tada su se opravdali argumentom prema kojem to čine ‘kako bi spriječili korupciju’, a slično su napravili i u prošlom sazivu Skupštine kada su 2014. podržali županijski proračun ali ovog puta ‘iz solidarnosti prema Županiji’. Tada odmetnuti član vladajuće većine Aljoša Babić (Zelena stranka) napustio je dvoranu kad je vidio da dio opozicije podupire SDP, te je na društvenim mrežama potom napisao: ‘Ispričavam se građanima PGŽ što zbog mučnine u želucu nisam mogao prisustvovati cijeloj Skupštini i svjedočiti izglasavanu proračuna’.

Velesajam licemjerja tako se nastavio i u novom sazivu Skupštine. Komadini proračuni prolaze ko’ od šale iako mu za apsolutnu većinu nedostaje jedan vijećnik.

Tako je nakon što je Akcija mladih na čelno mjesto županijske Skupštine dovela SDP-ovca Erika Fabijanića, za proračun za 2018. godinu većinu osigurao nezavisni Burić dok je drugi član s njegove liste Ivica Knežević bio protiv. Sljedeće godine se situacija obrnula, protiv je bio Burić, a za Knežević, inače gradonačelnik Delnica. Te godine je s Kneževićem i Komadinom dupli pas odigrao i HDZ koji je Kneževićev proračun za 2019. podržao u gradu Delnicama. Za svaki slučaj, županijski proračun je tada podržala i članica Kluba AM-ŽZ Jadranka Horvat. Tko će podržati proračun za 2021. godinu saznati ćemo za 12 mjeseci.

Doduše, glasanje protiv proračuna je više izraz političkog stava onih koji u trenutku izglasavanja ostanu bez političkog plijena jer su proračuni u hrvatskim županijama manje-više zadani. Tko gubi, ima pravo da se ljuti iako županije u Hrvatskoj služe tek kao protočni bojler za sredstva koja se prema lokalnoj distribuiraju s državne razine. Ovome treba dodati i činjenicu prema kojoj, HDZ-ovim izmjenama zakona iz 2017. godine, rušenjem proračuna predstavničko tijelo kažnjava samo sebe. Izbori se u tom slučaju raspisuju samo za Skupštinu, a župan nastavlja s obnašanjem dužnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here