Home Biznis ‘Ako kriza eksplodira u Italiji, Hrvatska je na koljenima’

‘Ako kriza eksplodira u Italiji, Hrvatska je na koljenima’

498
0

Svjetska banka spustila je prognozu za rast hrvatskog BDP-a sa 1 posto na 0,8 posto, što je međutim još uvijek optimističnije od većine hrvatskih analitičara. Prema optimističnom scenariju BDP bi mogao porasti za 1,5 posto u 2012. godini, rekao je u razgovoru za Bloomberg predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm.

Vlada mora povećati prihode i drastično reorganizirati potrošnju iz nominalne u ciljanu i iz socijalne potrošnje u potrošnju rasta, pojasnio je Hahm.

“U Hrvatskoj golema količina novca ide umirovljenicima, za socijalu, branitelje itd. To je prekrasna i sveobuhvatna socijalna mreža, no kako država napreduje, socijalne potpore moraju se temeljiti više na stvarnim potrebama, ne na pravima, kako bi se stvorio fiskalni prostor za poticanje gospodarskog rasta te istraživanje i razvoj”, kazao je Hahm.

Upozorio je na potrebu boljih menadžera u javnim kompanijama poput Hrvatskih željeznica, koje će se slomiti pod pritiskom konkurencije u EU. Takvi bi menadžeri trebali odgovarati za svoje rezultate i raditi u interesu dioničara, smatra Hahn.

Također, predstavnik Svjetske banke preko Bloomberga šalje i upozorenje da je Hrvatska sada tek umjereno pod utjecajem krize u Grčkoj, no “ako kriza eksplodira u Italiji, to će imati puno veći utjecaj na Hrvatsku jer su talijanske banke veliki kreditori te su znatno izložene”.

Hahn upozorava da su dvije najveće hrvatske banke Zagrebačka i Privredna banka Zagreb u vlasništvu talijanskih Unicredita i Intese Sanpaolo, donosi Business.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here