Home Vijesti VIDEO: ‘Alternativa koja može pametnije i poštenije’

VIDEO: ‘Alternativa koja može pametnije i poštenije’

4878
1
10695158_10203739823510479_1065871954_n
Nikola Ivaniš, Danko Švorinić, Vedran Sabljak i Bojan Kurelić

Predstavnici PGS-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih i Hrvatskih laburista potpisali su danas koalicijski sporazum kojim ove četiri stranke zajednički izlaze na izbore za riječke mjesne odbore. Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ocijenio je kako je ovime stvoren savez koji može u ravnopravnu izbornu utakmicu s SDP-om i HDZ-om na svim razinama izbora u Rijeci.
– Iako mjesni izbori nisu politički izbori u punom smislu ovime šaljemo političku poruku prema kojoj u Rijeci postoji alternativa koja može pametnije i poštenije. Građanima želimo vratiti nadu da se u Rijeci stvari mogu promijeniti na bolje.

Predsjednik riječkih Laburista Vedran Sabljak sporazum ocjenjuje dobrim budući da se radi o srodnim strankama koje već surađuju u Gradskom vijeću.
-U ovom sastavu očekujemo preuzimanje upravljanja u većini mjesnih odbora na zapadnom dijelu grada, dio mjesnih odbora u centru te participaciju u svim vijećima svih mjesnih odbora na istoku Rijeke.

Suradnja s HNS-om tek nakon suradnje u Gradskom vijeću

Novinare je zanimao i odnos novog saveza prema činjenici da u SDP-ovoj koaliciji više neće biti HNS-a koji na izbore ide sa Zelenom strankom. Predsjednik riječkog PGS-a Nikola Ivaniš ocijenio je kako je vrlo teško očekivati formiranje koalicije na razini mjesnih odbora između političkih subjekata koji su na gradskoj razini na suprotnim stranama. Danko Švorinić (RI) je ustvrdio kako je s HNS-om situacija slična kao i s nedavnom inicijativom ARS-a
– Očekujemo od HNS-a odmak od vladajuće koalicije u predstavničkim tijelima Grada i Županije i suradnju na inicijativama oko kojih se možemo složiti. Ako do toga dođe, nitko nema ništa protiv otvaranja daljih razgovora.

Predsjednik riječkog ogranka Akcije mladih Bojan Kurelić osvrnuo se na činjenicu izrazito malih ovlasti koje ima gradska mjesna samouprava te je pozvao birače da u većem broju izađu na izbore nego do sada.
– Grad se prema mjesnim odborima ponaša otprilike kao država prema gradu. Samo veći broj vijećnika i veći broj mjesnih odbora koji se budu zalagali za decentralizaciju mogu stvari pomaknuti u pravom smjeru.
Zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazila je i dopredsjednica gradske organizacije PGS-a Tea Mičić Badurina koja ocjenjuje da bi ovo mogao biti put prema jakoj alternativi SDP-u i HDZ-u na narednim lokalnim izborima.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here