Home Vijesti Amerika ukinula niz sankcija protiv kubanskog režima, kažu da žele “pomoći kubanskom...

Amerika ukinula niz sankcija protiv kubanskog režima, kažu da žele “pomoći kubanskom narodu”

104
0
Foto: Pexell

Američki dužnosnici najavili su planove za ublažavanje oštrih sankcija koje je Kubi uveo bivši predsjednik Donald Trump.

Prema novim mjerama koje je odobrila Bidenova administracija, ograničenja na doznake članova obitelji i putovanja na otok bit će ublažena.

Ubrzat će se i obrada američkih viza za Kubance.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će taj potez omogućiti kubanskim građanima da žive bez “režimskog ugnjetavanja”.

Popuštanjem sankcija bit će uklonjena gornja granica obiteljskih doznaka – sredstava koje migranti u SAD-u šalju članovima obitelji na Kubu. Prije su migranti poslati ne više od 1000 dolara svaka tri mjeseca.

Novim mjerama bit će dopuštene i donacije osobama koje nisu članovi obitelji.

No američki dužnosnici naglasili su da će nastojati osigurati da takva plaćanja ne stignu do “onih koji krše ljudska prava” korištenjem civilnih “elektronskih procesora plaćanja”.

Također su rekli da nijedno tijelo neće biti uklonjeno s Cuba Restricted List, registra tvrtki State Departmenta povezanih s komunističkom vladom u Havani s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

Dužnosnik Bidenove administracije rekao je za CBS News da će Havani biti dostupno više čarter i komercijalnih letova, da će se američke konzularne službe na otoku proširiti i programi spajanja obitelji ponovo pokrenuti.

Nakon popuštanja napetosti pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom, Trump je najavio niz sankcija kubanskoj vladi 2017.

Njegova administracija smanjila je obradu viza, ograničila doznake i povećala prepreke za američke građane koji žele putovati na Kubu iz bilo kojeg razloga osim obiteljskih posjeta.

U to je vrijeme gospodin Trump naveo zabrinutost za ljudska prava kao razlog za poništavanje sporazuma koje je sklopila Obamina administracija i osudio svog prethodnika zbog dogovora s “brutalnom” vladom zemlje.

Kubanski ministar vanjskih poslova pozdravio je tu objavu i rekao da je ublažavanje ograničenja označilo “mali korak u pravom smjeru”.

No, Bruno Rodriguez je dodao da ta politika “ne mijenja embargo” koji je na snazi ​​od 1962. i ustvrdio da se “ni ciljevi niti glavni instrumenti politike Sjedinjenih Država protiv Kube, koja je neuspješna, ne mijenjaju”.

U međuvremenu, visoki član Bidenove Demokratske stranke osudio je taj potez.

Senator Bob Menendez, predsjednik Senatskog odbora za vanjske poslove, osudio je ukidanje ograničenja, rekavši da je kubanski režim nastavio “svoj nemilosrdan progon bezbrojnih Kubanaca iz svih sfera života”.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer, gospodin Menendez je rekao da ublažavanje ograničenja putovanja “rizično šalje pogrešnu poruku pogrešnim ljudima, u krivo vrijeme i iz svih pogrešnih razloga”.

“Oni koji još uvijek vjeruju da će povećanje putovanja proizvesti demokraciju na Kubi jednostavno su u stanju poricanja. Već desetljećima svijet putuje na Kubu i ništa se nije promijenilo”, dodao je.

Republikanski senator Marco Rubio također je kritizirao tu politiku i rekao da ona predstavlja “prve korake natrag prema propaloj Obaminoj politici o Kubi”.

Vijest će doći kao olakšanje za tisuće Kubanaca koji očajnički žele vidjeti svoje obitelji na Floridi i drugdje u SAD-u.

Otok doživljava svoj možda najakutniji egzodus od Hladnog rata, a mnogi putuju u Nikaragvu, a zatim preko Srednje Amerike do granice SAD-a s Meksikom.

Nakon 2016. Trumpova administracija uvela je čitav niz novih ekonomskih sankcija na otok kojim upravljaju komunisti, nakon što je predsjednik Obama ublažio ista pravila.

U kombinaciji s gospodarskim padom uslijed pandemije koronavirusa i lošim gospodarskim upravljanjem od strane države, gospodarstvo na Kubi posljednjih je godina u teškom stanju.

Ove promjene predstavljaju prvi korak Bijele kuće prema nekom obliku ponovne normalizacije odnosa s Kubom.

Previous articleRuski pregovarač: Pripadnici Azova iz čeličane trebaju biti osuđeni na smrtnu kaznu
Next articleU Zagrebu vandalizirana klupa ljubavi i tolerancije

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here