Home Sport Ana Jelušić u Finskoj

Ana Jelušić u Finskoj

1074
0

Ana Jelušić od protekloga je petka u Leviju gdje se sutra vozi prvi od devet ovosezonskih slaloma Svjetskoga kupa. Riječanka je u polarnom krugu, 150 kilometara sjevernije čak od Rovaniemija, gdje stoluje Djed Mraz.
    – Nismo imali ambicija ići u Rovaniemi, iako smo i mogli. No, meni je u ovom polarnom krugu fora. Neobično je, drukčije. Uglavnom je mrak, ne znaš koji je dio dana. Temperatura je nešto sitno ispod nule, a snijega ima dosta – kaže Ana Jelušić.
    Odluku o ranijem polasku za Finsku donijeli su poslije provjeravanja visina snijega i vremenske prognoze. Primjerice, Riječanin Dalibor Šamšal je jučer krenuo za Levi.
    – Uvjeti u Europi na kraju prošloga tjedna bili su dosta loši. Odlučili smo ranije krenuti za Finsku, trenirati u uvjetima prve utrke, što je bolji izbor od treninga na nekom glečeru. Moram se zahvaliti Finkinjama. Na stranu moje privatno prijateljstvo s Tanjom Poutainen, primile su nas kao da smo dio njihove reprezentacije, tjedan dana zajedno smo trenirale. 
   
U Leviju je prije dvije godine bila četvrta, bila je to sjajna najava blistave sezone. Osam mjeseci ranije bila je deveta na istom skijalištu.
    – Uvijek sam se radovala utrkama u Leviju. Postoji barem jedan strmi dio staze, u donjem dijelu, koji mi odgovara. Još ako snijeg stisne, ne bi trebalo biti problema. Uspjeli smo jedan dan trenirati na samoj stazi, jednom iznad tog dijela. Prije dvije godine to četvrto mjesto bilo je »boom«, značilo je to injekciju samopouzdanja. Zato bih željela ostvariti dobar rezultat i u subotu, a to bi značilo plasman među šest najboljih.
    Levi za Anu znači pravi početak sezone. Iza toga slijedi »njen« Aspen, španjolska La Molina gdje je jednom pobijedila u FIS veleslalomu, rođendan u Semmeringu i potom 4. siječnja 2009. nastup na Snježnoj kraljici na Sljemenu.
    – Dvije glavne utrke sezone su Svjetsko prvenstvo u Val d’Isereu i Sljeme. Tu će biti fokus. Uvijek sam bila dobra na takvim utrkama, kada treba dati sve od sebe, a voziš pod velikim pritiskom. Prošli put na Sljemenu bilo je kako je bilo, slučajnost kakva mi se ne bi smjela događati. Kada je u pitanju Svjetski kup, sviđa mi se taj početni itinerar, s Levijem kao otvaranjem moje sezone. Za mene je to prva prava utrka. Lani su Levi prebacili u Reiteralm i to je bio početak kaosa prošle sezone u kojoj nisam osvojila bodove u četiri utrke. S bodovima u pet preostalih nastupa na kraju sam ipak bila jedanaesta, što nije bilo loše. Ono što bih željela u ovoj sezoni je konstanta. I napredak. 

Prošle sezone ispala je iz one prve A jakosne skupine, iz prvih sedam. Tamo se što prije želi vratiti. Trenutačno je na 11. mjestu među slalomašicama. Dvaput je bila na postolju u Svjetskom kupu u karijeri (Zagreb i Panorama 2007.), 12 puta među deset najboljih, triput u Aspenu, dvaput na Sljemenu i u Leviju.
    – Glavni je cilj povratak među sedam najboljih. Naravno, u Leviju želim i na postolje. To je ono na što ciljaš u svakoj utrci. Startam s bolje pozicije nego u svojoj »super sezoni«. Skijaški osjećaj na treningu je odličan, sada se još neke stvari trebaju posložiti na utrci. Skijaški sam otišla naprijed, dobro vozim i to treba još samo pokazati u pravom trenutku – zaključuje Ana Jelušić. (novi list)

Previous articleNastavlja se suđenje dogradonačelniku Poropatu
Next articleFrančišković: Apsolutna podrška treneru

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here