Home Vijesti ANKETA: Na koji način dovršiti Galeb i Šećeranu?

ANKETA: Na koji način dovršiti Galeb i Šećeranu?

3597
1

This image has an empty alt attribute; its file name is seceranagaleb.jpg

Gradsko vijeće idući tjedan odlučuje o načinu dovršetka kapitalnog projekta obnove industrijske baštine u koji spadaju obnova palače šećerane i broda Galeb. Pred vijećnicima je prijedlog o kreditu od 44 milijuna kuna kojima bi se osigurala lokalna komponenta u projektu kojeg sufinanciraju Europski fondovi. Naime, EU je za obnovu Galeba i palače šećerana osigurala oko 56 milijuna kuna. Kada je projekt dobio zeleno svijetlo za sufinanciranje, planirani udio Grada Rijeke je iznosio 15% da bi do danas zbog rasta cijene radova i lošeg planiranja cijene obnove broda narastao na oko 50 posto te se dio namjerava osigurati kreditom.

Očekivano, ova tema je polarizirala riječku javnost, a kako to obično biva, sa argumenata se brzo skrenulo u ideologiju. Ipak, kada se razgrne ideološka magla, ispada da velike razlike po porezne obveznike u osnovi nema prošla li ili ne prošla odluka o zaduženju. Naime, ukoliko se kredit ne izglasa, prema službenim podacima koje iznose iz Grada Rijeke, ukupni trošak po porezne obveznike neće biti 44 nego 42 milijuna kuna budući da će Grad Rijeka trebati vratiti 16 milijuna kuna već povučenih kuna iz europskih fondova te osigurati svojih 26 milijuna kuna za dovršetak palače šećerane.

U svakom slučaju, nema jeftine varijante raspleta ovog slučaja, a pred vijećnicima su 2 opcije – kredit od 44 milijuna kuna za dovršetak Galeba i Šećerane ili pronalazak 42 milijuna kuna u aktualnom proračunu i dovršetak Šećerane uz odustanak od Galeba. Zanima nas i vaše mišljenje, uključite se u našu anketu.

Na koji način dovršiti Šećeranu i Galeb?

U ovom trenutku se u rovovima nalazi 18 vijećnika Obersnelove koalicije koji sigurno podržavaju kredit i 14 vijećnika opozicije koji ga sigurno ne podržavaju. Između su 4 vijećnika koji čekaju ishod natječaja za obnovu broda koji se zatvara dan uoči sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelniku za prolaz kredita treba barem jedan glas neodlučnih ili izostanak jednog vijećnika opozicije. U cijelu matematiku se još može uključiti i 37. vijećnik kojeg trenutno nema u Gradskom vijeću budući da Akcija mladih i Živi zid još nisu postigli dogovor oko zamjene za preminulu vijećnicu.

Niti nakon maratonske sjednice Gradskog vijeća niti nakon brojnih tiskovnih konferencija nakon nje, ni pozicija ni opozicija ne daju odgovore na neka ključna pitanja. Do sada nitko iz opozicije nije dao odgovor na pitanje na koji način osigurati oko 42 milijuna kuna za dovršetak palače šećerane i povrat već utrošenog novca iz EU fondova, ukoliko se kredit ne izglasa. Ovaj iznos trebao bi se osigurati rebalansom proračuna u kratkom roku i sigurno bi značajno utjecao na mnoge proračunske korisnike. S druge strane, pozicija ne daje odgovor što će se dogoditi ukoliko cijena obnove na natječaju značajno preraste procijenjenu cifru od 44 milijuna kuna, a to je prilično izvjestan scenarij s obzirom na ishod prošlog natječaja kada je jedina ponuda iznosila 60 milijuna kuna (+PDV). Ukoliko se to dogodi, i uz izglasani kredit, pojavit će se financijska rupa između osiguranih i stvarno potrebnih sredstava za dovršetak broda. Još nema odgovora na koji se način to namjerava premostiti i hoće li se tada odustati od projetka ili od dijela obnove broda koji bi svijetlo dana u tom slučaju ugledao u nekom poludovršenom obliku.

1 COMMENT

  1. A tko može garantirati da će ijedan od tih iznosa biti dovoljan za bilo koju varijantu? Ideje su od nekuda/nekoga krenule. Valjalo bi ga upitati kako je planirano financiranje. Ono nikako ne bi smjelo pasti na leđa građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here