Home Najnovije Anketa Rijekadanas: Obersnel ispod 50%, Buterin i Blečić za drugi krug!

Anketa Rijekadanas: Obersnel ispod 50%, Buterin i Blečić za drugi krug!

1301
3

U drugom istraživanju uoči predstojećih lokalnih izbora, riječki internet dnevnik – rijekadanas.com istražio je popularnost kandidata za gradonačelnika grada Rijeke. U periodu od 19.-21.02. provedena je telefonska anketu na uzorku od 200 osoba s prebivalištem u Rijeci. Personalizirani izbori za gradonačelnika očito će na birališta privući više birača nego prije 4 godine. Prema našoj anketi, tek 28% ispitanika neće ili ne želi iskoristiti svoje biračko pravo.


Druga anketa Rijekadanas, predviđa drugi
krug izbora za riječkog gradonačelnika

Prema očekivanju, najviše anketiranih odabralo je Vojka Obersnela, kojeg će kandidirati više stranaka na čelu sa SDP-om. Ipak, u odnosu na neke ranije ankete koje su mu predviđale pobjedu u prvom krugu, naša anketa predviđa drugi krug jer je aktualni riječki gradonačelnik s 39% daleko od apsolutne većine.

U drugom krugu mogla bi mu se suprotstaviti Vesna Buterin iz HDZ-a koja je dobila 17%, što je manje nego što je dobila stranka koja ju je kandidirala, u našoj zadnjoj anketi koncem studenog. Za vrat Buterinki puše Predrag Blečić iz Liste za Rijeku sa 14% što otvara neizvjesnu utrku za kandidata koji bi se u drugom krugu izbora suprotstavio Obersnelu ‘jedan na jedan’.

Preostala dva kandidata dobila su oko 1% veću podršku nego što su dobile stranke koje su ih kandidirale u našoj prvoj anketi. Nikola Ivaniš iz PGS-a ima 5%, a Aljoša Babić iz Zelenih 4%.

Izrazito velik broj ispitanika je ili neodlučan ili još očekuje kandidiranje ‘svog’ kandidata. Takvih je prema našoj anketi bilo čak 21% iako je malo vjerojatno da ćemo imati i šestu kandidaturu. Zbog komplicirane procedure kandidiranja koja zahtjeva skupljanje čak 2.000 potpisa, broj službenih kandidata bi se uoči izbora mogao suziti na samo 3 ili 4 imena. (mm)

3 COMMENTS

  1. Da,ne zele zivjeti u ovakvom gradu jer za razliku od tebe imaju oci,uci i savjest da shvate ozbiljnost ove situacije… A ti glasaj i dalje za svoje kobasice,strankinje koje tu dolaze zivit tek s 20 godina ili neke polu-regionaliste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here