Home Mozaik Austrijanci kritiziraju visoke cijene ljetovanja u Hrvatskoj: Inflacija i uvođenje eura povećali...

Austrijanci kritiziraju visoke cijene ljetovanja u Hrvatskoj: Inflacija i uvođenje eura povećali troškove

126
0
pexels jocelyn erskine kellie 68266457 8395486

Inflacija u Hrvatskoj u posljednje tri godine premašila je 20 posto. Uvođenje eura dodatno je pogoršalo situaciju, jer su brojni uslužni djelatnici iskoristili priliku da dodatno podignu cijene. Ovaj trend posebno je vidljiv tijekom ljetne sezone, kada cijene tradicionalno najviše rastu.

Troškovi ljetovanja u Hrvatskoj

Prema austrijskom dnevnom listu “Österreich“, ovogodišnji odmor u Hrvatskoj prosječno će koštati oko 945 eura po tjednu po osobi, bez troškova zračnog prijevoza. Iako je svrha članka bila kritika visokih cijena, počeli su s primamljivim opisom Hrvatske: “Tirkizno plavo more, priroda kao iz snova i fascinantna kultura obećavaju nezaboravni godišnji odmor u Hrvatskoj. K tome vas u Hrvatskoj čeka i ponuda bogata raznolikostima. Stoga nije slučajnost da se ova zemlja na Jadranu ubraja među omiljene destinacije Austrijanaca”.

Detaljni pregled troškova

Austrijski list navodi da će dnevni trošak u Hrvatskoj iznositi oko 135 eura, uključujući smještaj u hotelu s tri zvjezdice, obroke u lokalnim restoranima, najam malog vozila i sudjelovanje u omiljenim aktivnostima. Promjena valute iz kune u euro dovela je do porasta cijena od deset posto, što će ove godine zahtijevati veći budžet za ljetovanje.

Popularnost Hrvatske među Austrijancima

Unatoč porastu cijena, Hrvatska ostaje vrlo popularna destinacija za austrijske turiste. Prošle godine zabilježeno je više od 21 milijuna posjetitelja, uključujući pola milijuna noćenja austrijskih turista. Ove godine, mnogi Austrijanci ponovno planiraju provesti ljetovanje u Hrvatskoj, svjesni da će morati izdvojiti više novca nego prethodnih godina.

Alternativne opcije za proračunske turiste

Za one koji traže povoljnije opcije, “Österreich” predlaže korištenje javnog prijevoza i boravak u hotelima s jednom ili dvije zvjezdice, te obroke u restoranima brze hrane. Takvo ljetovanje moglo bi koštati oko 42 eura dnevno.

Iskustva austrijskih turista

Iskustvo Bečanina Martina, koji je ljetovao na Lošinju, ilustrira visoke cijene. Martin je sa suprugom otišao na večeru u tradicionalnu konobu i platio 148,75 eura za obrok koji je uključivao ribu, blitvu, pomfrit, pecivo, Aperol spritz i mineralnu vodu. Porcija ribe koštala je 106,25 eura, dok su ostali troškovi također bili značajni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here