Home Mozaik Bahati život najbogatijeg sultana na svijetu: Za njega pravila ne vrijede, priča...

Bahati život najbogatijeg sultana na svijetu: Za njega pravila ne vrijede, priča se da ima harem, a ispovijesti žena jezive

369
0

Hassanal Bolkiah (76) je vladar Bruneja, čovjek koji živi u potpunom neskladu sa zakonom koji je nametnuo svom narodu.

U travnju 2019. sultan ove zemlje dospio je u središte svjetske pažnje kada je pooštrio ionako rigorozan zakon iz 2013. temeljen na šerijatskom pravu. Tako su danas u Brunejima na snazi ​​brutalne kazne, uključujući kamenovanje do smrti, amputaciju udova, bičevanje, i to za postupke koji se u većini zemalja niti ne tumače kao prekršaji – prijevara, izvanbračna trudnoća, nošenje neprikladne odjeće, homoseksualnost. ..

Za poznavatelje Hasanajevog lika i djela to nije iznenađenje, s obzirom da on od 1967. godine, kada je došao na vlast, polako ali sigurno klizi prema izrazitom konzervativizmu. Ono što je sultanu dalo krila je osamostaljenje od britanske vlasti koje je uslijedilo 1984. godine, nakon čega je počeo pokazivati ​​svoje pravo lice.

Brunej ima samo 400.000 stanovnika, a kako je bogat naftom i plinom, većina njih živi više nego dobro. No, naravno, bogatstvo sultana Hasanaja teško da itko može nadmašiti – godinama je bio najbogatiji čovjek na svijetu, a ni danas nije daleko od toga. Njegova palača najveća je privatna rezidencija na svijetu s 1788 soba, 257 kupaonica i klimatiziranim stajama za 200 konja. Posjeduje više od 7000 automobila, uključujući neke od najluksuznijih svih vremena, i najveći je kolekcionar Mercedesa na svijetu.

Koliko novca zapravo mora baciti, možda najbolje govori podatak da je za svoj 50. rođendan pozvao Michaela Jacksona da zabavlja goste, a za tri koncerta iskeširao je 17 milijuna dolara.

No, dok se vladajuća obitelj dobro zabavlja, to ne vrijedi za ostatak zemlje – u Brunejima je zabranjen alkohol, nema diskoteka, noćnih klubova, zabranjeno je slaviti Božić, pa čak i kititi prozore. Malo je kršćana koji ga smiju slaviti unutar svoja četiri zida, ali bez javnih znakova.

Suprotno svim zakonima koje je donosio, sam sultan živio je i živi raskalašeno i raskalašno, a godine su mu bile obojene skandalima i bahatošću.

Počnimo s njegovim ljubavnim životom – imao je tri žene, od kojih mu je prva bliska sestrična, koja je radila kao stjuardesa i TV voditeljica. Ima ukupno 12 djece, a svoj rakskalašeni način života prenio je i na sinove koji ni u čemu ne zaostaju za ocem. Primjerice, princ Abdul Malika, njegov trećerođeni sin, oženio se 2015. godine, a “Forbes” je ovo vjenčanje opisao kao “kraljevsko vjenčanje koje će pobijediti sva kraljevska vjenčanja”. Trajalo je tjedan dana, a na glavnoj svečanosti mladenci su bili odjeveni u neobične kombinezone optočene draguljima, dok je mladenka umjesto cvijeća držala buket od dragulja i plemenitih metala.

Još jedan od sultanovih sinova – princ Abdul Matina voli se kupati u luksuzu i to javno pokazivati. Smatra se pravom Instagram senzacijom koju prati više od milijun ljudi, a rado dijeli detalje sa skupih putovanja i postavlja fotografije s jahti, privatnih aviona ili dok igra polo.

Tu nije kraj – i princ Azim, sultanov drugi sin, poznat je po organiziranju ekstravagantnih zabava sa slavnim gostima uključujući Pamelu Anderson, Janet Jackson i Mariah Carey.

Ali sve njih, uključujući i samog sultana, zasjenila je priča o njegovom bratu Geoffreyu. Bio je ministar financija sredinom 90-ih, a zajedno s bratom uživao je u čarima koje su im davali novac i moć. U palači su imale svoj harem, organizirale razularene zabave, a mediji su ih okarakterizirali kao “stalne suučesnike u hedonizmu”. Geoffrey je otišao toliko daleko da ima jahtu koju je nazvao “Si*e”, te dva manja broda koje je nazvao “Bradavica 1” i “Bradavica 2”.

Ovaj idilični bratski odnos srušio se kao kula od karata kada se otkrilo da je iz kraljevske riznice nestalo 16 milijuna dolara, a sultan je za to okrivio Geoffreya. Optužbe je odbacio, ali je svakako lišen položaja i “osuđen” na progonstvo.

Daleko ozbiljnije od pronevjere novca, sultanu je pala činjenica da je Geoffrey izazvao skandal međunarodnih razmjera, trajno narušivši pozitivnu sliku Bruneja. Naime, procurila su svjedočanstva nekoliko djevojaka o seksualnim navikama princa Geoffreya, a to je neminovno dovelo do razotkrivanja sultanovih sklonosti.

Bivša Miss Kalifornije i Amerike Shannon Marketic otkrila je 1997. da je bila seksualna robinja na dvoru, gdje je isprva dolazila raditi u promociji i marketingu za plaću od 3000 dolara na dan. Sve je završilo tako što je ona u stvarnosti danonoćno bila na usluzi Geoffreyju, a otkrila je da je bila izložena ponižavajućem tretmanu te da je bila zatočena u sultanovoj palači 32 dana.

Shannon je također pokušala tužiti sultana i princa američkom sudu, ali je završilo tako što su braća dobila imunitet od sudskog progona, s obzirom na to da su šefovi država. U sudskim dokumentima stoji i da je Marketić svjedočila da je osim nje u sultanovom haremu bilo 30-100 žena.

Marketić nije jedina koji je otvoreno progovorila o svojoj agoniji – nakon nje oglasio se cijeli niz zapadnih ljepotica koje su imale “angažman” u sultanatu, najčešće nesvjesne kamo zapravo idu.

Jillian Loren napisala je i knjigu “Moj život u haremu”, gdje je otkrila istinu o svom boravku u Brunejima. Tamo je stigla sa samo 18 godina, a s još 40-ak djevojaka bila je na raspolaganju princu Geoffreyu. Otkrila je da ju je nakon godinu dana i nakon što je s njim spavala više od stotinu puta jednostavno “poklonio” sultanu koji je inzistirao da ga zadovoljava samo oralno.

“On je lud i dekadentan. To je ono što sam smatrala privlačnim u to vrijeme, njegovo samopouzdanje, njegova karizma i njegova nezaustavljivost”, rekla je Jillian o princu Geoffreyu 2011. godine.

Na popisu žena s takvim iskustvom našla se i Playboyeva zečica Rebecca Ferratti koja je Jeffreya opisala kao “islamsku verziju Hugha Hefnera” s jednom razlikom – da nema pojma kako organizirati dobre zabave.

Ono što je sigurno je da se sultan Hasanal bliži kraju, da već stari i da će jedan od njegovih jednako ekscentričnih sinova preuzeti prijestolje. Hoće li biti okrutni i licemjerni poput svog oca, ostaje da se vidi…

Previous articleIvan Rakitić i Raquel navodno su kupili kuću uz jednu od najljepših plaža na svijetu
Next articleTrebao zaigrati za novu momčad, izbole ga ose!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here