Home Biznis Bankari srušili europske burze

Bankari srušili europske burze

378
0

Vrijednosti europskih burzovnih indeksa u utorak su se našle na udaru pada cijena dionica bankarskog sektora, i dalje pogođenih skepticizmom ulagača u vezi s planom američke vlade za rješavanje krize financijskog tržišta. 

Londonski FTSE indeks u takvim je okolnostima oslabio gotovo 3 posto, na 5082 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na nešto manjem gubitku, od oko 1,1 posto, spustivši se na 6037 bodova.

Banke su bile najveći gubitnici. Dionice BNP Paribasa, Royal Bank of Scotlanda, HBOS-a i UBS-a redom su oslabile između 4,2 i 10,3 posto.

“Ulagači i dalje reagiraju na goleme dobitke ostvarene u prošli petak i snažan skok cijena nafte u ponedjeljak, pitajući se je li inflacija možda prerano otpisana te može li se ili ne gospodarski scenarij pogoršati. Smatram da tome valja dodati i dobitonosne prodaje”, tumači analitičar Jim Wood-Smith iz brokerske tvrtke Williams de Broe.

Ulagači čekaju daljnje pojedinosti 700 milijardi dolara vrijednog plana američke vlada za spašavanje financijskih tržišta. Američki ministar financija Henry Paulson i čelnik američke središnje banke Ben Bernanke pomoći će bržem usvajanja toga plana, koji ima za cilj riješiti banke nenaplativih dugovanja povezanih s hipotekarnim zajmovima i krizu na američkom tržištu nekretnina.

Prisutna je pojačana nervoza na tržištu oko toga može li plan američke vlade vratiti povjerenje u američki financijski sustav u vrijeme dok gospodarstvu možda prijeti recesija.

Dodatni razlog većih zabrinutosti glede gospodarskog rasta bio je najnoviji podatak o aktivnostima u sektorima proizvodnje i usluga u eurozoni u rujnu. Ti su podaci naime pokazali pad tih aktivnosti četvrti mjesecom zaredom, ukazujući da se gospodarstvo u najboljem slučaju nalazi u fazi stagnacije.

Uz bankarski sektor, na udaru se našao i sektor robe, pod utjecajem pada cijena sirove nafte i kovina. Nafta je pojeftinila 2,8 posto zbog skepticizma vezanog uz američki plan spašavanja i dobitonosnih prodaja koje su uslijedile nakon rekordnog dnevnog skoka cijena nafte u ponedjeljak. Bakru je cijena pala 2,5 posto.

Tako su u rudarskom sektoru dionice Anglo-Americana, Vedanta Resources i Rio Tinta redom oslabile između 5,1 i 12,3 posto, a u energetskom sektoru gubici u slučaju dionica BG Groupa, BP-a, Royal Dutch Shella i Totala bili su u visini 1,2 do 2,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je pak 1,4 posto, zaključivši poslovanje na 12.090 bodova. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here