Home Kolumne Ben Hodges, umirovljeni američki general: ‘Oslobođenje Krima mijenja sve’

Ben Hodges, umirovljeni američki general: ‘Oslobođenje Krima mijenja sve’

281
0

General-pukovnik Ben Hodges (umirovljen.), bivši zapovjednik američke vojske u Europi, je ovih dana imao intervju u kojem je analizirao očekivanu ofenzivu Ukrajine.

Utječe li obljetnica 9. svibnja (Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu) na Rusiju ili Ukrajinu vojno?
Očekujem da Kremlj očajnički želi neku vrstu pobjede za slavlje i vjerojatno tjera Glavni stožer i [vođu Wagnerovih plaćenika] Prigožina da osvoje Bakhmut do tog datuma. Dakle, još stotine ruskih vojnika vjerojatno će umrijeti zbog te simbolike, iako to neće smetati predsjedniku Putinu ili krugu njegovih pristaša.

Ukrajinski Glavni stožer će, s druge strane, nastaviti sa svojim planiranjem za dugoočekivanu protuofenzivu, čije su vrijeme, lokacija i metodologija (vrlo pravilno) poznati samo njima. Ne mislim da bi potratili život ijednog ukrajinskog vojnika da bi učinili nešto simbolično na taj dan. Umjesto toga, djelovat će kada utvrde da su svi uvjeti zadovoljeni.

Međutim, ne bih se iznenadio kada bi došlo do neke vrste napada ili možda informacijskih operacija koje bi pokazale odlučnost i povjerenje ukrajinskog naroda, njegove vlade i vojske.

Je li Ukrajina pod vremenskim pritiskom (puno se govorilo o “proljetnoj” ofenzivi, ali govori li nam to išta)?
Ne bih to nazvao proljetnom ofenzivom jer ne mislim da su datumi ključni. Najvažnije je da su uspostavljeni uvjeti koji osiguravaju najbolje izglede za uspjeh uz najmanji mogući trošak žrtava. Ukrajinski Glavni stožer impresionirao me svojom disciplinom, vještinom i inovativnošću. Očekujem da su identificirali uvjete koji su im potrebni da pokrenu svoju ofenzivu, za vrijeme i mjesto po svom izboru.

Ti uvjeti bi uključivali spremnost njihovih snaga (obuka, snaga, logistika), željenu količinu poremećaja i kaosa na ruskoj strani, prohodnost terena preko kojeg bi se odvijao njihov napad(i) i druge pripreme koje smatraju bitnima za uspjeh.

Očekujem da će se ova protuofenziva razviti na načine koji će nas sve iznenaditi, ali koji će težiti odlučnom kraju; ne samo potiskivanje ruskih snaga u Donbasu.

Zapravo, preporučio bih, ako se od mene traži, da ova protuofenziva ima za cilj izolaciju Krimskog poluotoka, odlučujućeg terena ovog rata, a potom i njegovo eventualno oslobađanje.

Ubijanje svakog ruskog vojnika unutar 100 km od Bakhmuta ne mijenja ništa strateški. Oslobađanje Krima mijenja sve.

Je li dolazak zapadnih tenkova i drugih oklopnih vozila ključan za datum početka (tj. mora li ih Ukrajina čekati)?
Očekujem da je ukrajinski Glavni stožer pažljivo proučio rusku obranu i identificirao ranjivosti na koje će se htjeti usredotočiti. Nema potrebe za napadom duž cijele fronte od 900 km; radije možemo očekivati fokusiranje borbene moći na nekoliko uskih frontova koji će omogućiti Ukrajincima da postignu prodor ove guste, linearne ruske obrane.

Dakle, snage koje to rade bit će kombinacija ukrajinske, zarobljene ruske i opreme koju je osigurao Zapad. Opremanje postrojbi Leopardima, Marderima, Bradleyjima i drugom zapadnom opremom dat će vrlo jaku komponentu ukupnim snagama uključenim u napad, pod pretpostavkom da su posade i jedinice s ovom zapadnjačkom opremom imale dovoljno vremena za obuku o njihovoj upotrebi, i o njihovoj taktičkoj primjeni u operacijama kombiniranog naoružanja. SAD je 21. travnja rekao da je zapadna oprema omogućila stvaranje više od devet novih oklopnih brigada. To je dovoljno da se Ukrajini daju neke dobre opcije.

Kako ćemo znati kada počinje ofenziva?
Nećemo znati, dok ne počne. Očekujem da Glavni stožer provodi širok raspon takozvanih operacija oblikovanja koje pomažu u postavljanju uvjeta uoči glavnog napada. To bi uključivalo napade partizana i specijalnih snaga za uništavanje/prekid transportnih mreža, izazivanje pomutnje u ruskom stražnjem području i prikupljanje obavještajnih podataka.

Oni bi također uključivali napade bespilotnim letjelicama i dalekometne artiljerijske/raketne napade na kritična ruska sredstva i logistička mjesta te napade na sustave protuzračne obrane. Sve ovo ima za cilj smanjiti ruske sposobnosti i fleksibilnost prije napada i dovesti Ruse u zabludu o točnim lokacijama na koje će pasti glavni udar(ci).

Ukrajinska vojska iznenadila je u prošlosti; jesu li Rusi sada skužili njihovu taktiku?
Siguran sam da ruski Glavni stožer neće pogriješiti podcijenjujući ukrajinsko planiranje, odlučnost i borbenu moć. Očekivao bih da čine sve što mogu da ometu/preduhitre napade, ojačaju svoju obranu i kako bi povećali svoju dubinu kako bi apsorbirali napad.

Ali ne mislim da Rusi imaju dovoljno fleksibilnosti da reagiraju ako/kada Ukrajinci konačno otkriju svoje glavne napore, a nisam vidio nikakve dokaze da je rusko zračno djelovanje učinkovito protiv pokretnih ciljeva.

Uskoro ćemo saznati jesu li napravili tu prilagodbu.

Previous article45-godišnjak ukrao mobitel i novčanik u trgovačkom centru na Vežici, kasnije je otišao na bankomat podignuti novce
Next articleUhićen muškarac (60) koji se kod Rovinja družio s maloljetnicima i davao im marihuanu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here