Home Vijesti Berlinske vlasti su godinama udomljavale nezbrinutu djecu kod osuđenih pedofila

Berlinske vlasti su godinama udomljavale nezbrinutu djecu kod osuđenih pedofila

192
0

‘Projekt Kentler’ u Zapadnom Berlinu rutinski je udomljavao djecu bez roditelja u domovima muških pedofila, pretpostavljajući da bi bili idealni udomitelji. Studija je pokazala da se ta praksa odvijala desetljećima.

Počevši od 1970-ih, profesor psihologije Helmut Kentler proveo je svoj “eksperiment”. Djeca beskućnici u Zapadnom Berlinu namjerno su smještena u domovima muških pedofila. Ti bi ljudi bili udomitelji puni ljubavi, tvrdio je Kentler.

Studija koju je provelo Sveučilište Hildesheim pokazala je da su vlasti u Berlinu odobravale ovu praksu gotovo 30 godina. Pedofilski udomitelji čak su primali redovitu naknadu za skrb.

Helmut Kentler (1928.-2008.) bio je na vodećoj poziciji u berlinskom centru za obrazovna istraživanja. Bio je uvjeren da je seksualni kontakt između odraslih i djece bezopasan.

Berlinski uredi za skrb o djeci i vladajući Senat zatvarali su oči ili čak odobravali smještaj.

Prije nekoliko godina dvije su se žrtve javile i ispričale svoju priču, od tada su istraživači sa Sveučilišta Hildesheim pretraživali dosjee i vodili intervjue.

Ono što su otkrili bila je “mreža između obrazovnih institucija”, državnog ureda za skrb o mladima i Berlinskog senata, u kojem je pedofilija “prihvaćena, podržana, branjena”.

Sam Kentler bio je u redovitom kontaktu s djecom i njihovim udomiteljima. Nikada nije bio procesuiran: do trenutka kada su se njegove žrtve javile, zastara za njegova djela je istekla. To je također do sada spriječilo žrtve u dobivanju bilo kakve naknade.

Istraživači su otkrili da su neki od udomitelja bili istaknuti akademici. Oni govore o mreži koja je uključivala visokopozicionirane članove Instituta Max Planck, Slobodnog sveučilišta u Berlinu i ozloglašene škole Odenwald u Hessenu, Zapadna Njemačka, koja je prije nekoliko godina bila u središtu velikog pedofilijskog skandala. Od tada je zatvorena.

Berlinska senatorica za mlade i djecu Sandra Scheeres komentirala je rezultate studije “šokantnim i užasujućim”.

Sveučilište u Göttingenu objavilo je 2016. prvo izvješće o “Kentlerovom eksperimentu”. Istraživači su tada izjavili da se čini da berlinski Senat nije zainteresiran za otkrivanje istine.

Sada su berlinske vlasti obećale rasvijetliti to pitanje.

Previous articleKondomi će biti besplatni za mlade u Francuskoj, kaže Macron
Next articleStotine policajaca ušlo u grad na Kosovu, Srbija razmišlja o slanju vojske

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here