Home Vijesti Bez mjesta u vrtiću više od stotinu djece

Bez mjesta u vrtiću više od stotinu djece

208
0

Više od stotinu najmlađih Riječana ove je godine ostalo bez mjesta u gradskim vrtićima, a poseban je pritisak bio na najmlađe, jasličke skupine – izvijestila je danas na sjednici Gradskoga poglavarstva Edita Stilin koja je zadužena za školstvo. U želji da se kronični nedostatak mjesta u gradskim vrtićima napokon riješi, do početka sljedeće školske godine bit će sagrađen novi objekt u naselju Srdoči te dograđen postojeći na Drenovi.

Dogradnja vrtića

– Građevinsku dozvolu za dogradnju vrtića na Drenovi očekujemo svaki dan, a što se tiče objekta na Srdočima, u tijeku je izrada projekata – rekla je Edita Stilin.

Dodala je da će oba objekta biti potpuno spremna za iduću školsku godinu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel objasnio je kako je cilj Grada Rijeke da niti jedno dijete ne ostane bez mjesta u vrtiću. No, unatoč tome što je stotinjak mališana ostalo neupisano, mjesta u pojedinim vrtićima u gradu ipak ima.

Naime, neki su roditelji radije ostali na listi čekanja za željeni vrtić, nego da svoje dijete upišu u vrtić na nekoj drugoj lokaciji ili u privatne objekte u kojima Grad Rijeka sufinancira boravak mališana.

Posljednjih su godina najtraženija mjesta u vrtićima u zapadnom dijelu grada, posebno u vrtićima sa sportskim programom, ali ove godine, iako je bila ponuđena takva mogućnost, nije bilo zanimanja za širenje tog programa.

Riječke gradske vrtiće pohađa i 65 djece s raznim teškoćama u razvoju, a 39 ih je u inkluziji, odnosno vrtić pohađa u grupama sa zdravom djecom.

I takav način predškolskog odgoja utječe na broj neupisane djece jer su grupe u kojima se provodi inkluzija uglavnom brojčano manje od onih u kojima nema takvog programa.

Upisano 3068 djece

U gradske je vrtiće ove godine upisano ukupno 3068 djece, a Poglavarstvo je danas dalo suglasnost za formiranje još jedne jasličke grupe u vrtiću Veseljko na Pećinama. Osim toga, nedavno je u vrtiću Mirta na Kantridi otvorena prva jaslička skupina za talijansku manjinu.

Škola plivanja u novim bazenima za osnovnoškolce
U novim bazenima svi će riječki učenici drugih razreda osnovnih škola proći školu plivanja, a projekt je nazvan “Rijeka pliva”. Od listopada do lipnja sljedeće godine, tijekom deset školskih sati u bazenu, 1071 učenik iz 23 škole proći će ovu obuku. (Jutarnji.hr)

Previous articleLjubović, Cerić i Tadejević OK
Next articleRina ‘stražnji ulaz’ čuva za doktora Troya iz ‘Reži me’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here