Home Biznis Bill Gates u potrazi za WC-om budućnosti

Bill Gates u potrazi za WC-om budućnosti

966
0

Bill Gates, suosnivač Microsofta, milijarder i filantrop, u potrazi je za WC-ima budućnosti koji su iznimno važni za “javno zdravlje i ljudsko dostojanstvo”. Zaklada Billa Gatesa i njegove supruge Melinde nagradila je jučer nekoliko inovacija predstavljenih na velikom sajmu na tu temu održanom u Seattleu u saveznoj državi Washingtonu.

“Nužnici su jako važni za javno zdravlje i, kada bolje razmislite, za ljudsko dostojanstvo”, napisao je milijarder na svojoj stranici thegatesnotes.com.

“Zahode s vodokotlićem kakve imamo u našim bogatim zemljama (…) ne može koristiti 40 posto stanovništva u svijetu, zbog toga što ljudi često nemaju vodu, kanalizaciju, struju i sustave za pročišćavanje”, dodao je Gates.

“Osim pitanja ljudskog dostojanstva, nedovoljan pristup zahodima izlaže pogibiji život mnogih osoba, opterećuje siromašne zajednice u gospodarskom i javnozdravstvenom smislu i onečišćuje okoliš”, naglasio je milijarder.

Kako navodi zaklada Gatesovih, prvu nagradu na sajmu u Seattleu odnio je California Institute of Technology koji je osmislio nužnike na sunčevu energiju koji proizvode vodik i struju.

Drugo mjesto zauzelo je englesko sveučilište Loughborough za nužnike koji izmet prerađuju u ugljen, minerale i vodu.

Treću nagradu dobilo je kanadsko sveučilište iz Toronta za vrlo sličan izum.(business.hr)

Previous articlePauletta: Osjećaj etničke pripadnosti
Next articleFOTO: Vela Gospa na Trsatu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here