Home Food & Travel Biolog s Harvarda: «Pet pravila koja su me pomladila 30 godina, ove...

Biolog s Harvarda: «Pet pravila koja su me pomladila 30 godina, ove namirnice biste trebali izbaciti iz vaše dijete»

413
0

Pet je namirnica koje bi trebalo izbaciti iz svake dijete, tvrdi biolog David Sinclair, poznati istraživač s Harvarda. Time sam “odgodio svoju biološku starost za 30 godina.”

Prema riječima renomiranog znanstvenika, referentne točke u području prehrane, trebali bismo se kloniti pet specifičnih namirnica koje često koristimo. Recept za dug život, kaže, su pravilna prehrana u kombinaciji sa zdravim načinom života.

“Najgori neprijatelj”

Prema riječima stručnjaka, šećer je najveći neprijatelj dugog i zdravog života. Naglasio je da konzumacija šećera i fruktoze ubrzava starenje i povećava rizik od kroničnih bolesti. Ovu izjavu podupiru studije koje pokazuju kako šećer doprinosi glikaciji proteina, ugrožavajući staničnu funkciju.

Kako bi izbjegao šećer, Sinclair daje prednost prirodnoj, neprerađenoj hrani, preferirajući prirodne zaslađivače u umjerenim količinama i izbjegavajući slatka pića i prerađene sokove.

Namirnice koje povećavaju srčane bolesti

Rafinirani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u bijelom kruhu ili krekerima, imaju sličan učinak na tijelo kao šećer. Brzo povećavaju razinu glukoze u krvi, što može uzrokovati skokove inzulina i ubrzati starenje. Neke su studije otkrile da je prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Ostale namirnice koje treba izbjegavati

Značajno smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda još je jedan od temelja prehrane ovog stručnjaka. Fokusira se na hranu biljnog podrijetla, s obzirom na to da biljni proteini stimuliraju gene kao što su sirtuini, koji potiču dugovječnost. Umjesto životinjskih proteina, u svoju prehranu uključite više mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i biljnih izvora proteina poput tofua, tempeha i kvinoje.

Kada je u pitanju konzumacija crvenog mesa, neke studije ukazuju na vezu između ove hrane i povećanog rizika od kroničnih bolesti. Na primjer, studija objavljena u International Journal of Epidemiology pokazala je da je veća konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.

Što se tiče mliječnih proizvoda, studija objavljena u Journal of the American Medical Association pokazala je da velika konzumacija mliječnih proizvoda može biti povezana s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, vjerojatno zbog hormona i faktora rasta koji se nalaze u tim proizvodima. .

Ne aditivima i prekomjernom alkoholu

Biolog također preporučuje izbjegavanje ultraprerađene hrane te one koja sadrži aditive, konzervanse i umjetne arome. Ove komponente mogu negativno utjecati na zdravlje i ubrzati starenje.

Za njega je bitno dati prednost prirodnim i minimalno prerađenim opcijama, čitati etikete kako bi izbjegli proizvode s dugim popisima nepoznatih sastojaka te se odlučiti za svježe namirnice i domaće pripravke.

Sve su oči također uprte u pretjeranu konzumaciju alkohola. Iako crno vino sadrži resveratrol, spoj koristan za zdravlje, prekomjerna konzumacija alkohola je štetna. Zbog toga se preporučuje umjerenost u konzumaciji alkohola i, ako je moguće, opredjeljenje za bezalkoholna pića. Ako odlučite piti, stručnjakinja predlaže vina bogata resveratrolom poput crnog vina i istražuje zdrave alternative poput biljnih čajeva i vode s voćnim okusom.

Kada trebate trenirati

Osim prehrane, stručnjak ističe važnost redovite tjelovježbe. Njegovo pravilo je vježba triput tjedno, tjerajući svoje tijelo do krajnjih granica najmanje 10 minuta po svakoj seansi. Ovaj stres za tijelo rezultira značajnim prednostima za zdravlje i dugovječnosti, uključujući smanjenje stope bolesti za 30% ili više.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here