Home Vijesti Bivši vagnerovac: Prigožin je lud, ubit će ga njegovi vlastiti ljudi!

Bivši vagnerovac: Prigožin je lud, ubit će ga njegovi vlastiti ljudi!

85
0

Andrej Medvedev, bivši pripadnik plaćeničke skupine Wagner, je dao intervju za France 24 gotovo dva mjeseca nakon što je pobjegao u Norvešku i tamo zatražio azil. Govoreći iz Osla, Medvedev je objasnio da je “svjedočio mnogim stvarima” dok se borio u Ukrajini. Međutim, rekao je kako ne želi govoriti o pojedinostima jer te podatke čuva za norveške istražitelje.

Bivši vagnerovac, koji se borio u Ukrajini između srpnja i studenog prošle godine, iskoristio je priliku kako bi se ispričao ukrajinskom narodu. Kazao je kako je napustio Wagner zbog “metoda” i “naredbi” zapovjednika.

Tvrdi kako su pripadnici plaćeničke skupine poslani u borbu kao “topovsko meso”. Naglašava kako je odlučio riskirati unatoč tome što je znao da su dezerteri prije njega pretrpjeli “vrlo, vrlo teške posljedice”, poput primjerice vagnerovca koji je ubijen maljem.

Zanijekao je da su redovni borci počinili zločine nad civilima, ali je rekao da se zapovjednici imaju čega sramiti. Odbio je dati bilo kakve dodatne detalje o tim zločinima, rekavši da će te informacije podijeliti s norveškim istražiteljima.

Na pitanje o šefu Wagnera Jevgeniju Prigožinu, Medvedev je odgovorio da ga je vidio u centru za obuku, gdje je ohrabrivao svoje ljude govoreći da je grad Bahmut na istoku Ukrajine već skoro osvojen. Bivši plaćenik je ispričao da je sam izrazio neslaganje te je nakon toga nekoliko dana bio zatvoren u kontejneru.

Nazvao je Prigožina “ludim”, istaknuvši da šef Wagnera “misli da može učiniti što god hoće”. “Kad završi cijela ova predstava, spektakl, mislim da će ga njegovi ljudi ubiti”, predviđa Medvedev. Dodao je da Prigožin sluša samo ruskog predsjednika Vladimira Putina, inače ga više ne bi bilo.

Tvrdi kako je “iznenađen” nedavnim javnim istupima šefa Wagnera koji se usprotivio nedostatku logističke podrške i streljiva. Bivši plaćenik se ispričao ukrajinskom narodu “što je bio dio toga”. Ipak, inzistira na tome da ne treba poistovjećivati ruski narod, koji je žrtva proratne “propagande”, s ruskim čelnicima koji pokrenuli rat.

Medvedev se nada kako će dobiti azil u Norveškoj. Rekao je da će, ako ga pošalju natrag u Rusiju, barem “reći istinu” i “spreman je platiti cijenu za to”.

Previous articleNadbiskup Mate Uzinić: Žene, ni u Crkvi ni društvu nemate mjesto koje zaslužujete
Next articleSport: Atletico se sprema ukrasti Brozovića Barceloni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here