Home Kolumne Boris Bradarić: Primorci su sami sebi najveći neprijatelji!

Boris Bradarić: Primorci su sami sebi najveći neprijatelji!

1793
2
Piše: Boris Bradarić

Ovih dana Bugarska je, zajedno s regijom oko grada Plovdiva, intenzivirala razgovore s Tesla grupom oko izgradnje tvornice električnih automobila. Uz tvornicu automobila, želja im je napraviti i tvornicu baterija. Bugarska ima 28 županija i 265 općina. Godine 1999. obnovljeno je 9 regija koje su bile u prijašnjoj SR Bugarskoj ali županije još nisu ukinute. Kao i u Hrvatskoj, vidimo da je politička elita dolaskom demokracije iskoristila tranziciju za stvaranje temelja za buduća klijentelistička djelovanja u svrhu očuvanja vlastitih pozicija u društvu. Što više administrativnih podjela to više mjesta za stranačka uhljebljivanja i više manjih proračunskih sredstava za široko klijentelističko djelovanje. To je ta formula za ostanak na vlasti .
Kada se radi o ozbiljnim investicijama koja donose jako puno radnih mjesta onda male jedinice lokalne samouprave, poput Bakra, nisu nikome zanimljive. Naravno, kada imate ogromnu administrativnu podjelu onda imate i ogromne troškove hladnog pogona, i ono što je najbitnije, nema zajedničkog cilja niti zajedničke strategije djelovanja tih malih JLS uključujući tu i našu PGŽ. To vam je kao da simfonijski orkestar HNK Ivan Zajc svira bez dirigenta, a muzičari niti neznaju šta je na repertoaru. Svatko svira neku svoju partituru.
U greenfield investicijama postoji ratio 1:3. Recimo da je Teslina investicija veličine nekih 1 milijarde Eura. Bakar bi trebao osigurati oko 333 milijuna Eura za takvu investiciju. Kada bi skupili sve JLS-a PGŽ na jednu hrpu, zajedno s proračunom PGŽ, pa odbili ogroman hladan pogon i klijentelističko usmjeravanja proračuna na odabrane, mi naprosto tih novaca nemamo.
U razvijenim industrijskim zemljama postoji upravna piramida koja počinje od Vlade. Nacionalna strategija djelovanja po različitim ministarstvima koje su sinhronizirane. Gospodarska politika sinhronizirana s obrazovnom i poreznom spušta se preko regije na JLS-e i svi dišu kao jedan.
Mi po svim mikro JLS-a imamo gospodarske zone i uprave koje međusobno konkuriraju u radijusu od 10 kilometara. Kao prvo, potrošili smo ogroman novac na infrastrukturu, a učinci su negativni za cijelu regiju. To se zove prelijevanje iz šupljeg u prazno.
Postrojenja se sele iz jednog dijela PGŽ u drugi ili smo dobili pivovaru kojih u Hrvatskoj ima najmanje 10 i koje isto tako međusobno konkuriraju na istom trzištu koje je sve manje. Da ne budem previše kritičan prema Bakru i gospodinu Tomislavu Klariću, on je ipak nakon SDP fijaska vratio Industrijsku Zonu Kukuljanovo u život, ali kada sagledamo sve činjenice onda to ne miriši na dobro ako nastavimo istim smjerom. Način na koji upravljamo državom i JLS-e prelio nam se u sve pore društva. Pogledajte rezultate naših učenika na testovima, pa ako lokalni političari još ne shvaćaju što su kreirali ovakvim načinom upravljanja, onda ne vidim razloga za optimizam. Naši najbolji učenici odlaze studirati izvan Hrvatske. Oni koji ostaju, u većini slučajeva su zakinuti za potrebna znanja i vještine. Ako su najbolji otišli, a to su oni koji bi nam trebali osigurali razvoj i prosperitet, onda i ovi koji su ostali nemaju nikakvog oslonca u tim najboljima. Samim time osuđeni su na poslove koji nemaju veza s njihovim obrazovanjem. To su izgubljene i frustrirane generacije mladih koje će biti prepuštene ulici, a pritisak na klijentelistički način rješavanja problema samo će se dodatno pojačati.
Još nisam vidio lokalnog političara-primorca koji bi žrtvovao sebe ili svoju malu općinu za spas svoga rodnog kraja. Još nisam vidio lokalnog političara-primorca koji bi svoj posao prepustio nekome koji ima širu perspektivu gledanja na probleme i samim tim je sposobniji od njega. U ratu vojnici izabiru one koji će ih voditi. Vjerujte mi da će na ratištu “budalu” kad-tad pogoditi prijateljski metak ako svoj položaj ne prepusti sposobnijima.
Primorcima nitko ne brani da udruže svoje općinice i da postave zdrave ekonomske temelje razvoja svoga kraja. Primorcima nitko ne brani da na važne položaje postave ljude od kalibra za tako odgovoran posao. Primorcima nitko ne brani da prestanu financirati projekte ili djelatnosti koji nisu prioritet za razvoj rodnog kraja. Primorcima nitko ne brani da postave minimalne razine znanja za pojedina zanimanja kako bi industriji osigurale potreban kadar. Primorcima nitko na brani da vrate potrebne stručnjake, koji su napustili naš kraj, kako bi osigurali potrebnu razinu znanja ako ih više nema u Rijeci i okolici.
Primorcima nitko ne brani da umjesto bolnice za majku i dijete naprave zajedničku bolnicu u kojoj će se i majka i dijete liječiti zajedno sa svim ostalima. Koliko nam bolnica onda treba i tko će to sve platiti i održavati? Primorcima i Istranima nitko ne brani da zatvore dvije nerentabilne zračne luke i da prestanu subvencionirati letove stranim kompanijama. Nitko im ne brani da naprave zajedničku zračnu luku koja će po kapacitetima biti ekonomski isplativa i koja može biti čak i pokretač razvoja. Nitko im ne brani da je tako pozicioniraju da uzmu dio talijanskog i slovenskog tržišta. Nema tog lokalnog političara-primorca ili istranina koji razmišlja na takvoj razini. I zato se novac koji skupimo od poreza i prireza ne oplođuje na ovim prostorima. On se razbija ne male dijelove, a političari to dijele odabranima po svojim kriterijima. I zato u politiku ne ulaze najbolji, crème de la crème, jer ipak finalni rezultati na kraju, na žalost, nisu bitni.

2 COMMENTS

  1. s takvima nitko niti zeli imati posla pa nije niti cudo da u PGZ sve propada, jedino cvate jugoslavenstvo, komunizam i mrznja. mic po mic ali ipak dolazimo prema istini pa kad bi se pocelo vise pisati o faojbama, razlozima zasto je doslo do onoga u podhumu i lipi ( to isto to ne opravdava ali prica je cijela i potpuna a ne ove poluistine u kojima zive zitelji ovog kraja i dosljaci), kako se tjeralo talijane i neistomisljenike i razloge istoga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here