Home Kolumne Bradarić: Trend rasta zaraza nakon otvaranja škola bit će pokazatelj trećeg vala...

Bradarić: Trend rasta zaraza nakon otvaranja škola bit će pokazatelj trećeg vala pandemije!

644
0
Piše: Boris Bradarić

Početkom veljače u školske klupe počeli su se polako vraćati učenici viših razreda osnovne škole i učenici srednjih škola. Svi se slažemo da se djeca moraju vratiti u školske klupe inače ćemo imati izgubljene generacije koje neće dobiti kvalitetno obrazovanje, a to će se poslije odraziti i na privredu. Prekretnica u borbi s pandemijom drugog vala bilo je zatvaranje škola i ugostiteljskih objekata. To su bile zadnje mjere koje su spriječile pucanje bolničkih kapaciteta. Političari ali i neki kvaziznastvenici cijelo vrijeme nas uvjeravaju da škole nisu superširitelji iako su prva ozbiljna znanstvena istraživanja na početku pandemije u SAD i Indiji dokazala suprotno. O znanstvenoj spoznaji efikasnosti pojedinih epidemioloških mjera već sam pisao u jednoj od prijašnjih kolumni. Povrh toga napravio sam analizu ventilacijskih sustava u većini hrvatskih škola i to nam ne ide u prilog u spriječavanju širenja virusa. Ovu pauzu, kao niti onu ljetnu, nismo iskoristili za rješavanje tih tehničkih problema zamjene zraka adekvatnom ventilacijom.
Na to moramo dadati konstantne spinove nekih roditeljskih udruga o epidemiološkim mjerama u školama. Obično ne reagiram na komentare na socijalnim medijima ali kada su u spinove uključili i lažne preporuke WHO o epidemiološkim mjerama, u ovom slušaju dobnu granica za nošenje maski u školama, morao sam staviti link od WHO s točnim preporukama. Ne shavaćam ljude koji svjesno lažu i izvrću činjenice od kojih netko doslovce može umrijeti.
Prije 4 tjedna poslovno sam bio u španjolskoj provinciji Kataloniji. U oko mi je upalo da čak i mala djeca nose maske na otvorenom dok se druže, a da ne govorim o malo starijem školskom uzrastu. Tu nema face to face kontakata tako da uz sve mjere predstrožnosti u školama, odmori i izvan nastavne aktivnosti također nisu velika izvorišta zaraze.
Rezultati najnovije analize, koju su objavili katalonski odjeli za obrazovanje i zdravstvo, pokazuju da u 80% slučajeva zaraženi pojedinac, student ili radnik, virus nije prenio nikome drugome u školskoj zgradi. A kad su to učinili, prosječna zaraza bila je 1,8 slučajeva. Svaka zaražena osoba prenijela je virus u prosjeku na 0,42 osobe u prva tri mjeseca akademske godine, a na 0,37 do sada tijekom drugog tromjesečja. Ti se rezultati podudaraju sa zaključcima makro studije o stopama zaraze u katalonskim školama koja još nije objavljena, a čiji su autori epidemiolog i pedijatar Quique Bassat s Barcelonskog globalnog zdravstvenog instituta.
Podaci katalonske vlade također naglašavaju povezanost između porasta slučajeva u školama i incidencije u zajednici: škole očito ne pojačavaju epidemiju, ali odražavaju ono što se oko njih događa. Kako god, dolaskom britanske i južnoafričke mutacije stvari se tu mogu promjeniti na gore ali povjerenje ulijeva epidemiološka odgovornost svih uzrasta.
Dakle, vrlo je bitno što se događa kada učenici i studenti nisu u školskim zgradama, ispred škola na odmoru, i na putu doma. Kad sam je bio u srednjoj školi i na fakultetu poslije nastave smo išli na terasu robne kuće Ri ili ispred Konta. Za razliku od Katalonije prolazak gradom, ispred obrazovanih ustanova, ne ulijeva baš optimizam u spriječavanju trećeg vala pandemije. Moja zadnja šetnja i prolazak pokraj Građevinske škole i OŠ Centar potvrdilo je da ono što sam prije vidio ispred drugih škola nije iznimka nego pravilo. Na odmoru svi grupirani bez maske u face to face kontaktima. Najvjerovatnije i vi kao i ja znate prijatelje ili poznanike koji su bili zaraženi jer su im djeca donijela virus doma s odmora ili s izvan školskih aktivnosti u face to face kontaktima. Sva sreća da nije bilo smrtnih slučajeva u sekundarnim prijenosima zarazama u krugu obitelji ili na njihovom poslu.
Neke zemlje poput Australije, Novog Zelanda, Kine primjenjuju strategiju 0% Covid-19. Kako stvari stoje oni ne vjeruju da je ples s virusom moguć jer ako samo mali postotak ljudi sabotira mjere, nije skroz odgovoran ili je slabo educiran, sve mjere za sprečavanje totalnog lockdowna su neučinkovite. Kada prelazimo na sve oštrije mjere sprečavanja širenja zaraze mi samo usporavamo širenje ili stagniramo na visokim razinama. Akumulacija virusa u stanovništu se nastavlja jer se primarne zaraze od strane neodgovornih, u ovom slučaju nekih učenika i studenata izvan edukativnih ustanova, pojačavaju kroz sekundarnu zarazu preko familijarnih kontakata, a onda se to dalje širi na radna mjesta roditelja i drugih članova obitelji. Iz osobnog iskustva znam da ne možete cijeli dan biti 100% fokusirani na mjere i da ćete napraviti baram jednu grešku tokom dana.
U zadnjih tjedan dana imamo ponovni porast zaraza. Je li ovo samo rep drugog vala, sanacija postojećeg ili je sa otvaranjem samo škola, a gledajući što se događa oko škola, pokrenut treći val pandemije novog britanskog soja? Kako stvari stoje detektiran je i južnoafrički soj za kojeg sva cjepiva nisu učinkovita. Kada 1. ožujka otvorimo terase, i ako smo na pragu trećeg vala, face to face kontakti na terasama će dodatno pojačati R0 faktor zarazne. Ako ne možemo spriječiti face to face kontakte oko škola i na terasama, onda ili moramo primjeniti 0% Covid-19 strategiju gdje se na 3 tjedna sve zatvara ako se otkriju novi slučajevi zaraze ili ćemo morati uvesti obavezu nošenja maski čak i na otvorenom uz drakonske kazne. Sve drugo nas vodi u dugogodišnje mrcvaranje i tisuće mrtvih. Ja sam primjer da se sve može raditi kao i prije pandemije samo na odgovorniji način. Sve može raditi uključujući tu i kafiće. Sa samo 1-2 % neodgovornih sve to pada u vodu. Nema turizma, nema zabave, nema normalnog obrazovanja, ima puno nezaposlenih. Budimo odgovorni i mislimo na druge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here