Home Kolumne Bradarić: Zašto zdravi političari nose maske, a zdravi građani ne trebaju?

Bradarić: Zašto zdravi političari nose maske, a zdravi građani ne trebaju?

1313
0

Češka je prva evropska država koja je zakonom obavezala sve građane na obavezno nošenje maske. Svi koji izlaze iz svog doma moraju staviti masku ili će platiti 20,000 CZK . Za razliku od ostalih država i preporuka WHO, Češka je odlučila pratiti preporuke kineskih stručnjaka. Zato i ne čudi kritika kineskog stručnjaka za epidemiju Italiji, a odnosi se na nenošenje maski. Češka, kao i ostale zemlje starog kontinenta, imaju isti problem jer pravih maski uopće nema na tržištu. U zadnjih 20-tak godina, sve evropske i američke prominentne firme medicinske opreme napravile su tvornice u Kini te su s vremenom sistematski zatvarale tvornice u svojim matičnim državama. Na to treba dodati da su Kinezi “preuzeli” ponuđenu tehnologiju i osnovali vlastite firme za proizvodnju iste takve opreme te dumping cijenama dodatno uništile svaku zapadnu proizvodnju.
U siječnju 2020. godine stari kontinent je dočekao pandemiju korona virusom totalno nespreman. Kada je u Kini počela epidemija, svi su mislili da je to lokalni kineski problem koji će oni, kao i prvi SARS virus, brzo staviti pod kontrolu. Da ironija bude veća, Italija je čak poslala i dio svoje oprema u sam epicentar zaraze, neshvaćajući da im je virus već ušao na mala vrata, kroz kineske poslovne veze i migracije radne snage na sjeveru Italije. U trenutku proglašenja pandemije, Evropa je imala samo 10% potrebne zaštitne opreme, a broj testova na zalihama je bio ispod potrebne razine. Danas, panično, države Evrope uključujuči to i njihove kraljevske obitelji, svakodnevno zovu kineske dužnosnike kako bi osigurali potrebnu opremu za vlastite bolnice. Tako je i naša vlada kineskim vezama osigurala, i to u najvećoj tajnosti, opremu koja je dovoljna za samo 4 mjeseca pandemije.
Maski na slobodnom tržištu nema dovoljno, a cijene lete u nebo. Provjerio sam preko Alibabe i cijena FFP3 maski u ovom trenutku je počela prelaziti preko 8$ za komad. Ako kupite više komada vjerovatno ćete to spustiti na 5$. U Kini, prije početka epidemije, takve maske su se prodavale ispod 1$ na veliko. Možete li samo zamisliti scenarij po kojem se epidemija proširila na sve kineske provincije, a da je u isto vrijeme virus udario i na Evropi. Bolnice bi u manje od 2 tjedna ostale bez zaštitne opreme a Kina bi prvo spašavala samu sebe.
Sada se vratimo na Hrvatsku. Do sada su sve naše Vlade su sistematski uništavale hrvatsku poljoprivredu i proizvođačku industriju. Zbog njihove nesposobnosti nikad nismo pripremili hrvatskog farmera za otvoreno EU tržište. Hrvatski selo je postalo topovsko meso zemalja koje imaju razvijenu poljoprivredu, jer političari nikad nisu stvari regulirali tako da stvorimo učinkovito horizontalno i vertikalno povezivanje cijelog proizvodnog i prodajnog lanca hrvatskih proizvoda. Danas uvozimo 50% hrane za naše potrebe. Kao što više nemamo proizvođača medicinske opreme, jer su te maske bile “super” jeftine u Kini, tako bi i krepali od gladi da svi zatvore svoje granice. Upravo ovakve krizne situacije u svijetu su pokazale da se stvari mogu izmaknuti kontroli ako se donesu krive političke odluke. U prijašnjoj državi imali smo “ratnu “ ili kriznu proizvodnju. Većina firmi je mogla početi proizvoditi ono što je bio prioritet u tom trenutku.
Evropa i Hrvatska će morati izvući jasne pouke iz ove krize. U doba krize prepušteni smo na milosti ili nemilosti nekog trećeg. Koliko još možemo izdržat prije nego počne nestašica mesa ili bilo kojeg drugog proizvoda kojeg uvozimo? I sad se vratimo na maske i zašto ih zapadni svijet, uključujući Hrvatsku, ne preporučuju građanima, a Česi i Kinezi da. Kada vam sunce udari u auto, počnite pričati. Ako dobro pogledate vidjet ćete puno malih kapljica koje vam pršte iz usta. Pred marketom dezinficiramo ruke kako virus ne bi unijeli unutra. U marketu ste najmanje 15 minuta i najvjerovatnije ste izgovorili par riječi. Gdje je završila vaša pljuvačka ili aerosol? Jeste li virus unijeli rukama ili ste ga ispljuvali po podu, namirnicama i ostavili zaposlenicima i kupcima i ostavili vlastiti aerosol da još neko vrijeme lebdi po zraku? Kada smo na poklon dobili prvu pošiljku maski iz UAE svi političari i krizni stožer su sljedeći dan stavili maske. To je trajalo dva dana i onda ih je krizni stožer na presici skinuo, ali u isto vrijeme su stavili staklo između njih i novinara. Kako možete objasniti narodu da maske nisu potrebne ako ih vi političari i pripadnici civilne zaštite nosite? Kada su kineski znanstvenici proučavali širenje zaraze u autobusu, došli su do zaključka da su zaraženi i oni koi su sjedili 4.5 metara od onoga tko je prenosio zarazu. Jedina grupa koja u cijelosti nije bila zaražena su oni koji su nosili masku.

Poruke WHO ali i našeg stožera su nekako kontradiktorne u vezi uporabe zaštitnih maski. Ja znam da žele zaštititi zdrastveni sustav od nestašice zdrastvene oprema jer ovisimo o Kini. Ja sam doma i poštujem sve naputke stožera ali ako uključim zdravu pamet onda u tim objavama ima puno nelogičnosti koje nas mogu koštati nove karantene ili totalnog kolapsa. Oni kažu, kao i Kinezi, da onaj tko je zaražen ovim virusom može prenositi zarazu 2 dana prije nego se pojave simptomi. Zarazu prenose i oni koji imaju male ili nikakve simptome. Zaraza im dakle ne izlazi iz ruku nego iz usta. Kao što je poznato ova pandemija se prelijeva iz jedog dijela svijeta na drugi. Nismo sinhronizirani da ovaj virus možemo ubiti izolacijom od 6 tjedana. Recimo, da nakon nekog vremena u Hrvatskoj ukinemo karantenu a da još uvijek imamo tihih prenosioca zaraze ili da je ona uvezena iz drugih zemalja, kao što je sada slučaj u Kini. Zar ćemo ponovo u karantenu i doživjeti četiri vala pandemija kao i španjolska gripa? Zar nije bolje da neko vrijema obavezno nosimo maske, bez karantena, kako tihi prenosioci ne bi izazvali novu pandemiju?
Česi kažu, vaša maska štiti mene a moja maske štiti vas. Pogledajte ovaj njihov promo clip pa prosudite sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here