Home Kolumne Bradarićeva korona inspekcija sjevernim Jadranom: Oni koji najviše kukaju zbog mjera ne...

Bradarićeva korona inspekcija sjevernim Jadranom: Oni koji najviše kukaju zbog mjera ne daju nikakav doprinos da izvučemo sezonu do kraja

2893
0
Piše: Boris Bradarić

Moja navigacijska tura po sjevernom Jadranu je završena s dozom gorčine u ustima. Ne znam stvarno kako to objasniti ali oni koji najviše plaču i kukaju u vezi epidemioloških mjera i poticaja za očuvanje zaposlenosti, izgleda da ne daju nikakav doprinos da izvučemo ovu sezonu do kraja. Radi li se ovdje o manjku zdravog razuma ili je posrijedi nešto drugo? Dolaskom u Marinu Veruda osoblje charter kompanije nas je dočekalo onako kako to i priliči ovom trenutku. Charter industrija je prošle godine izgubila milijarde kuna prihoda pa ove godine nisu ništa prepustiti slučaju.

Hipotetski, recimo da sam ja turist koji je došao u Hrvatsku, i da sam zaražen delta varijantom te da nemam nikakvih simptoma. U Marini Veruda nisam mogao zaraziti osoblje charter kompanije jer nisam bio u nikakvim nezaštićenim kontaktima s njima. Masku sam morao staviti prilikom ulaska u kancelariju, a osoblje je isto tako bilo zaštićeno. Prilikom check-ina brodice opet smo bili u bliskim zaštićenim kontaktima. Prilikom kupnje u Lidlu ista priča. Niti tamo nisam mogao zaraziti nikoga.

Nakon plovidbe i pristajanja na Unijama situacija se drastično mijenja. Lokalni kafić i restoran se ne pridržavaju apsolutno nikakvih mjera tako da sam tamo mogao zaraziti konobaricu i dva konobara koji su ušli u bliski nezaštićeni kontakt. Isto tako, mogao sam zaraziti i lokalnog pekara da nisam nosio masku. To su četvero ljudi koje sam mogao zaraziti u jednom danu. Ne treba biti pametan pa shvatiti koliko bi oni zarazili rodbine, prijatelja ali i turista nakon mog odlaska. Jedini koji su se pridržavali mjera bilo je osoblje lokalnog marketa.

Na Susku opet ista priča. Tamo sa mogao zaraziti svakog konobara s kojim sam došao u kontakt, te zaposlenicu pekare. Kao i na Unijama, jedino su se zaposlenici marketa držali osnovnih epidemioloških mjera, a čak i zaposlenik lučke uprave je ulazio u nezaštićene bliske kontakte s nautičarima. Na žalost, tako je bilo na Malom Lošinju i na Iloviku. Nakon povratka brodice u Marinu Veruda, popio sam kavicu i pojeo pizzu u Puli i Labinu, te sam i tu mogao zaraziti sve konobare i konobarice s kojima sam bio u bliskim nezaštićenim kontaktima.

Što reći na sve ovo? Britanska varijanta je bila 50% zaraznija od španjolske varijante. Indijska je 60% zaraznija od britanske. Dovoljno je bilo da razmijenim par riječi licem u lica s konobarima i već sam prenio zarazu. Apsolutno ne shvaćam da se poduzetnici i zaposlenici, koji rade u face-to-face industrijama, na ovakav neodgovoran način odnose prema svom poslu, prema svojoj familiji s kojom stupaju u bliske kontakte i prema svima nama ostalima građanima Hrvatske. Ja sam mogao PGŽ u ovih tjedan dana pogurati debelo u crveno i ekspresno završiti ovu turističku sezonu. Očekivao sam veću ulogu Stožera, policije i Državnog inspektorata tijekom turističke sezone ali ispada da su i oni otišli na godišnji i prepustili ulici ulogu kontrolora. Zašto mi turisti moramo upozoravati ugostiteljske radnike da nam ne ulaze u nezaštićene bliske kontakte?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here