Home Mozaik Brod Galeb imao je tri blizanca, nijedan nije preživio kraj 2. svjetskog...

Brod Galeb imao je tri blizanca, nijedan nije preživio kraj 2. svjetskog rata

1368
1
Ramb IV u izgradnji

Brodovima označenim kraticom RAMB (Regia Azienda Monopolio Banane) od 3,700 tona opremljeni FIAT dizelskim pogonom, na svom facebook profilu bavi se Denis Kuljiš. Proizvedeni su u seriji od 4 broda i svi su potopljeni za vrijeme 2. svjetskog rata. Imali su velik doplov i hlađene štive predviđe za prijevoz agruma. Brodski frižideri bili su prvi moderni hladionici s kompresorom, izum njemačkog inženjera koji je prototip dao izraditi u prije Prvog svjetskog rata najmodernijem pogonu na Jadranu, austrougarskoj ”Silicijskoj dolini”, naime u riječkom ”Torpedu”.

Ramb I pregrađen je u pomoćnu krstaricu i već na samom početku rata potopila ga je novozelandska teška krstarica Leander kod Maldiva, gdje se pokušavao priključiti eskadri oko njemačkog džepnog bojnog broda ”Admiral Scheer”. Spašeno je stotinjak mornara.

Ramb II također je isplovio iz Eritreje, ali je uspio izbjeći britansko brodovlje i stigao u Kobe, Japan. Tu su ga pregradili u eskortni brod Ikutagawa Maru, pa je sudjelovao u ratnim operacijama i tek 1945. potopila ga je u toku bitke kod Leyte na Filipinima Halseyeva Eskadra brzih nosača aviona (Task Force 38).

Ramb III preživio je jednu bitku s britanskim krstaricama u Otrantu, ali je torpediran u libijskoj luci Bengazi. Odvučen je u Trst. Ondje su ga Nijemci preuredili u minopologač Kiiebitz. Potopili su ga u luci Rijeka saveznički avioni 1944. Popravljen je poslije rata i od 1952. služio je kao školski brod i predsjednička jahta druga Tita na njegovim globtroterskim putovanjima.

Ramb IV ostao je u eritrejskim lukama preuređen u bolnički brod, ali su ga zarobili Britanci i stali upotrebljavati na Mediteranu. Njemački avioni potopili su ga 1942. ispred Aleksandrije.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here