Biznis

Brodovi ponovno na navozima riječkoga škvera

Brodovi ponovno na navozima riječkoga škvera

3majNakon poduže pauze, u 3. maju ponovno će se graditi brodovi za domaće i strane naručitelje. Navoze zasad pune teglenice, a nastavlja se i preustroj organizacijskih jedinica riječkoga brodogradilišta.

Na navozima riječkoga brodogradilišta 3. maj uskoro će ponovno biti i brodovi. Ugovorena su četiri broda za prijevoz rasutih tereta za zajedničku tvrtku Uljanika i Jadroplova te dva kemijska tankera za španjolsku tvrtku Marflet. Iako ne žele govoriti o cijeni, u riječkome škveru priznaju da bez Uljanika ne bi postigli takve uvjete gradnje.

Na naručiteljima je još da osnaže ugovore, a prvo polaganje kobilice u 3. maju moglo bi biti do svibnja. Nastavlja se gradnja preostalih od ukupno 45 teglenica za švedskoga naručitelja Wisby Tankers, no taj posao nije bio dovoljan da zaposli kapacitete riječkog brodogradilišta.

Prema riječima direktora poslovno informacijskih-sustava u 3. maju Hrvoja Markulinčića, može se reći da posla ima u sljedeće dvije, tri godine. Plan je prvo isporučiti tankere, tijekom 2015. i 2016. godine, a potom i brodove za rasuti teret do 2017. prvo će se, tijekom sljedeće dvije godine, graditi i isporučivati tankeri, a potom do 2017.

Dalje ide i program zbrinjavanja tehnološkoga viška, kojim je prvo bilo obuhvaćeno 214 radnika, ali šest ih je, na zahtjev Radničkoga vijeća, skinuto s toga popisa. Još šest radnika nije preuzelo otkaze jer su na bolovanju. Trenutno je u brodogradilištu 3. maj zaposleno 1300 radnika, a dvjestotinjak bivših radnika sada je zaposleno u drugim društvima Uljanik Grupe.

Najveći dio programa zbrinjavanja je odrađen, a slijedi prekvalifikacija osamdesetak radnika u brodograđevna zanimanja. Osim povećanja broja radnika u proizvodnji, u Uljanikovim tvrtkama tijekom ove godine planiraju i stručno usavršavanje stotinjak inženjera projektanata.(radio rijeka)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Lošinjskom hotelu Aurora gosti dodijelili vrijedno priznanje

spFebruary 14, 2019

Amerikanci spašavaju LNG terminal na Krku? Washington od Mađarske traži uvoz LNG-a s Krka!

spFebruary 9, 2019

Debeljak: Posla će biti i za Uljanik i za 3. Maj, trebat ćemo još radnika

spFebruary 9, 2019

Ove godine u Rijeku stiže rekordan broj kruzera!

spFebruary 8, 2019

Odgođen stečaj 3.maja: Strateški partner spreman platiti 107 milijuna kuna za deblokadu računa?

spFebruary 6, 2019

Trgovački sud odlučuje o stečaju 3. maja

spFebruary 6, 2019

Pojeftinio benzin

spFebruary 5, 2019

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

spFebruary 2, 2019

Riječki SDP-ovac postao stečajni upravitelj Uljanika!

spJanuary 29, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.