Home Kolumne Vreća krumpira nakon ‘SuperSlavka’?

Vreća krumpira nakon ‘SuperSlavka’?

1499
1

obikomadinalinicNe zna se još pouzdano što će biti sa Slavkom Linićem. Da li će ostati ministar financija do kraja mandata ili će u nekoj mogućoj rekonstrukciji Vlade ipak ranije napustiti Banske dvore. ‘Nastavljam normalno raditi dalje’, izjavio je ‘SuperSlavko’ nakon zatvorene sjednice kabineta Zorana Milanovića koji se pak još nije konačno očitovao o njemu, što otvara prostor za razne spekulacije.

Cijeli je slučaj zasad završio na smjeni pomoćnika Branka Šegona, a najviše se navodno raspravljalo o Sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel, kojoj je Linić vjenčani kum, a koja je unatoč optužbama za zloporabu položaja ostala na dužnosti. Oba slučaja su tretirana, ne kao državno, već samo unutarpartijsko pitanje, pri čemu je bilo najvažnije sačuvati pozicije pojedinaca. Vjerojatno ohrabren trenutačnim razvojem događaja ‘SuperSlavko’ nas je odmah još jednom zadužio. I to za nevjerojatnih 1,150 milijardi eura (!) obveznica koje će se plasirati na domaćem tržištu. To je treće zaduživanje u samo dvije godine. Po ukupnom zaduživanju u tako kratkom roku SDP je nadmašio i HDZ.

Ima li što novoga nakon svega za Rijeku? Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji danomice ima sve više problema u svojem resoru, svrstao se uz premijera Zorana Milanovića. Župan Zlatko Komadina dao je najsnažniju verbalnu podršku Liniću. Zasad je, čini se, najbolje prošao gradonačelnik Vojko Obersnel koji je mudro šutio, ali je upravo njega ‘SuperSlavko’ izabrao za susret u Rijeci dok mu je sudbina bila neizvjesna.

Budući da Jovanović loše stoji u svojoj stranačkoj bazi, eventualnu borbu za Linićeva partijskog nasljednika po moći i utjecaju u Rijeci vidim između favorita Obersnela i Komadine koji mu puše za vratom. U lošoj situaciji u kojoj se Hrvatska, ali i Rijeka nalaze možda i nije najuputnije baviti se esdepeovim unutarstranačkim pitanjima. No, uzmemo li u obzir da je sam Linić najavio odlazak u mirovinu za dvije godine, držim da je nakon ove afere otvoreno pitanje njegova nasljednika. A to bi se trebalo ticati svih građana ovoga grada i ove županije. Jer kako je netko jednom slikovito rekao – da je na izborima kandidira SDP, kod nas bi pobijedila i vreća krumpira. (Giancarlo KRAVAR)

1 COMMENT

  1. Ne slažem se da bi kod nas pobijedila i vreća krompira da je na listi SDP-a. Dokaz su i zadnji lokalni izbori, gdje je SDP zamalo za 1 vijećnika izgubio u gradu i u županiji. Evidentno je da građani sve manje vjeruju SDP-u, pa čak i njihovi birači.I da nije bilo prodanog HDZ sigurno bi izgubili vlast bar u vijeću i skupštini, a onda ne bi mogli “vladati” na način kao i do sada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here