Home Vijesti BURNA TRIBINA: Pripadaju li toplane Energu ili stanarima?

BURNA TRIBINA: Pripadaju li toplane Energu ili stanarima?

3596
1
foto: tm
foto: tm
foto: tm

Na inicijativu predsjednika mjesnih odbora Kozala i Škurinjska draga, Renate Tomić i Pavla Mataije sinoć je u ispunjenoj dvorani Transadriji održana tribina o toplinskoj energiji. Iako je bio pozvan, dolazak na tribinu je izbjegao gradonačelnik Vojko Obersnel, a odazvao se direktor TD Energo Kirigin koji je odbio sjesti za stol s glavnim sudionicima tribine.

Tribinu je otvorila prezentacija Dalibora Pundića, člana Upravnog odbora Hrvatske energetske regulatorne agencije(HERA) koji je ustvrdio kako će se tek s izmjenama Pravilnika o obračunu i načinu raspodjele troškova toplinske energije, ali i stopostotnom ugrađenošću razdjelnika do kraja iduće godine riješiti problem ekstremno visokih računa kod dijela korisnika mreže centralnog grijanja u Rijeci.

Na pitanje tko je odgovoran za pojavu ekstremno visokih računa, Pundić tvrdi da građani koji su dobili takve račune, ne moraju platiti cijeli iznos.

– Računi se mogu pobiti na sudu. Radijator od, recimo, šest kilovata, ne može trošiti više nego što mu je snaga, a imamo slučajeve kada je potrošnja apsolutno nemoguća, zaključio je.

Na tribini su sudjelovali i predsjednik riječkog HNS-a Juraj Bukša, predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, te pokretač inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan koji nije bio zadovoljan argumentacijom člana uprave HERA-e ustvrdivši da regulatorna agencija štiti toplinare umjesto građana koji su opljačkani previsokim cijenama.

Juraj Bukša smatra da su krajnji korisnici trebali imati sve informacije koje su u Energu i Gradu skrivali
– U cijeloj priči oko Energa konstantno ispadaju kosturi iz ormara i zbog toga smo iz nadzornog odbora povukli predstavnika HNS-a, zaključio je Bukša koji smatra da bi se Kirigin trebao ispričati građanima, a na njegovom mjestu bi ponudio i ostavku.

Danko Švorinić je na pitanje moderatora tribine Ernesta Marinkovića nabrojao tvrdnje kojima predsjednik skupštine Energa, odnosno gradonačelnik Obersnel, obmanjivao građane.
– Prvo je tvrdio kako je cijena grijanja u Rijeci poskupila jer je tako odlučila HERA iako distributer pokreće postupak pred regulatornom agencijom, potom da se cijene toplinske energije u Rijeci ne mogu se smanjiti jer ih određuje HERA, da bi se na kraju saznalo da HERA sudjeluje u postupku odlučivanja u svega 3 od 20 toplana. Posljednja nesitinita tvrdnja je da u cijelom postupku, u niti jednom segmentu Energo nije prekršio Zakon iako je u tijeku nekoliko optužnih prijedloga pred Prekršajnim sudom zbog nepravovremene primjene HERA-inih tarifnih stavki i prethodnog pismenog neobaviještavanja potrošača.

Prisutni predstavnik HERA-e je potvrdio kako je ta agencija donijela odluku o višim cijenama tek nakon što je postupak pokrenuo TD Energo.

Uslijedila su brojna pitanja ogorčenih građana kojima je u nekoliko navrata bezuspješno pokušavao odgovoriti direktor Kirigin žaleći se da zbog previsokih cijena energenata i troškova poslovanja jednostavno nisu imali prostora za drukčije poslovne odluke.

– Samo očajnici nastavljaju s poslovanjem u situaciji u kojoj u osam godina izgube 50 posto potrošača, odnosno isporučene toplinske energije, tvrdi Kirigin koji ne isključuje nastavak djelovanja tvrtke ali bez djelatnosti toplinarstva.

Ostali sudionici tribine su upozorili da je apsurdno da je Energo sve nerentabilniji zbog sve manjeg broja potrošača, a istovremeno javno poziva potrošače da se isključe iz sustava i na taj način riješe problem.

Danko Švorinić smatra da je sve manji broj potrošača fizičkih i pravnih osoba osnovni razlog bujanja cijena svih komunalnih usluga u gradu.
– Nas je zbog promašene politike u gradu sve manje, a hladni pogon koji financiramo uvijek isti. Logično je da će nam zbog toga računi neprekidno rasti, ustvrdio je.

Čije su toplane?

Najzanimljiviji dio tribine odnosio se na pitanje vlasništva nad toplanama. Pundić je pojasnio kako su toplane starije od dvadeset godina, koje su u cijelosti amortizirane, vlasništvo korisnika, a ne energetskih subjekata. Pundić tvrdi da ih energetski subjekt ih ima pravo zadržati u vlasništvu do amortizacije, odnosno u slučaju da je bilo ulaganja. Ukoliko je to točno, rješenje Energa koje je ponuđeno korisnicima u anketnom listiću i putem kojeg bi preuzeli upravljanje toplanama po cijeni 100 kuna mjesečne naknade, bilo bi iznajmljivanje stanarima njihovog vlastitog vlasništva.

Međutim, direktor Energa Sanjina Kirigina, tvrdi kako je u modernizaciju toplana uloženo 28 milijuna kuna, od čega je neamortizirana vrijednost u ovom trenutku 20 milijuna kuna, te da su toplane prema tome Energovo vlasništvo.

Među sudionicima tribine našli su se predstavnici Akcije mladih, PGS-a, Laburista, HDZ-a, Liste za Rijeku, ARS-a i HNS-a koji u gradskom parlamentu imaju 20 od 35 vijećnika. Prisutni građani su zbog nedolaska prozvali gradonačelnika i vijećnike SDP-a od kojih se nijedan nije pojavio na skupu. Najavljeno je ponovno pokretanje teme toplinske energije na Gradskom vijeću, zbog velikog broja zatajenih činjenica od strane predstavnika Energa i gradonačelnika.(rd)

1 COMMENT

  1. Uložili su malo morgen 28 milijuna kuna.
    Uostalom svaka zgrada im kroz paušal KOJI SVAKI MJESEC SVAKI STANAR od 240kn mjesečno x 12 mjeseci uplati oko 1 milijun kuna za 2g. A toplane prastare i lošeg kapaciteta.
    Mi smo platili tu “modernizaciju” toplana i neka se Energo gubi ća. Neka se ugase i grijemo kako hoćemo. Stan 50m2, 1480kn prošli mj. uz povremeno grijanje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here