Home Biznis Butković: Konzultirao sam se sa suprugom, nećemo kupovati narodne obveznice

Butković: Konzultirao sam se sa suprugom, nećemo kupovati narodne obveznice

219
0

Upis državnih obveznica namijenjenih građanima započet će sutra, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati na njih iznosit će 3.25 posto godišnje, stoji u javnom pozivu na upis obveznica, objavljenom na internetskim stranicama Zagrebačke burze i Ministarstva financija.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja – Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke – i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka, stoji u dokumentu ponude obveznica koji je prošlog tjedna objavilo Ministarstvo financija.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog će biti 500 eura, a dospijeće obveznice je 2025. godine. U javnom pozivu kao datum izdanja obveznice naveden je 8. ožujka, dok je očekivani datum uvrštenja obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze 9. ožujka 2023.

Nominalni iznos jedne obveznice odnosno denominacija obveznice je jedan euro. Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. ožujka 2024. godine i na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. godine. Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice.

Ministar prometa Oleg Butković rekao je danas da on neće ulagati u narodne obveznice, ali da misli da je to dobra stvar.

“Konzultirao sam se sa suprugom i zajedno smo odlučili da nećemo ići u taj pothvat. Ali to je dobra stvar”, rekao je Butković.

Previous articleOvo je obrazloženje zašto je Žaja oslobođen optužbi za smrt sestara Filipović 2006. godine
Next articleAS: Modrić je neprihvaćanjem milostinje pokazao da je veći nego što smo mislili

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here