Home Mozaik Čaj od ovog začina spriječava pojavu karcinoma i popravlja raspoloženje!

Čaj od ovog začina spriječava pojavu karcinoma i popravlja raspoloženje!

1033
0

Šafran se dobiva iz cvjetova posebne sorte krokusa, koja se najčešće uzgaja u Iranu, Indiji i Grčkoj. Cvate samo tri do četiri tjedna u listopadu i studenom. Štoviše, nakon sadnje sjemena krokusa trebaju tri godine da cvijeće naraste. Na svakoj biljci pojavljuju se tri do četiri cvijeta koja se pažljivo ručno uklanjaju, a zatim suše.

Danas je još uvijek vrlo cijenjen kao začin koji se koristi u kuhanju i kao alternativni način liječenja raznih bolesti. Nekoliko je studija dokazalo da je šafran učinkovit u razne svrhe. Kao i mnogi drugi začini, može se koristiti i kao čaj. Evo zašto biste trebali pokušati:

Prirodni antidepresiv

Šafran se naziva “začinom za sunce” ne samo zbog svoje boje. Vjeruje se da ovaj začin poboljšava raspoloženje. Prema istraživanju, to zapravo može smanjiti simptome kod ljudi s depresivnim poremećajem. Kao rezultat, šafran se može koristiti kao alternativa antidepresivima.

Pomaže srcu

Šafran sadrži mnogo različitih kemijskih sastojaka, a neki od njih mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola, dok istovremeno pružaju zaštitu od srčanih bolesti antioksidativnim svojstvima.

Ublažavanje simptoma PMS-a

PMS može uzrokovati razne probleme, od promjena raspoloženja do fizičke nelagode. Štoviše, kod nekih je žena ova simptomatologija vrlo izražena i uzrokuje stvarnu patnju. Ako ne želite redovito uzimati lijekove, tada čaj od šafrana može biti dostojna zamjena.

Poboljšanje memorije

Šafran sadrži kemikalije krocin i krocetin, koje pomažu poboljšati pamćenje i učinkovitost učenja. Štoviše, neki istraživači vjeruju da šafran ima potencijal za liječenje bolesti koje utječu na mozak, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Prevencija raka

Šafran nije bogat samo antioksidantima već i flavonoidima. Antioksidanti pomažu u obrani tijela od štetnih tvari. Flavonoidi su kemikalije koje se nalaze u biljkama i pomažu im u zaštiti od gljivica i bolesti.

Kako napraviti čaj od šafrana

Čaj od šafrana može se pripremiti bez dodataka jednostavnim natapanjem začina u vrućoj vodi. Međutim, okus može biti vrlo jak i gorak, zbog čega mnogi preporučuju miješanje šafrana s listovima čaja, kao i dodavanje drugog bilja ili začina. Primjerice, čaj od šafrana savršeno se slaže s kardamomom i kokosovim mlijekom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here