Home Vijesti Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao...

Capak za HTV: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

764
0

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u Dnevniku HTV-a kako Hrvatska s Pfizerom ima postignut dogovor oko dinamike isporuke cjepiva, a to je kraj prvog kvartala godine odnosno do ožujka. Dodao je da bi do tada trebali dobiti približno 275 tisuća doza cjepiva.

Capak je naglasio kako se očekuje registracija Moderninog cjepiva 6. siječnja.

– Pfizer cjepivo treba se čuvati na -70 stupnjeva, a kada se otopi može stajati pet dana. Modernino cjepivo čuva se na -20, a mjesec dana čuva se u običnom frižideru. Željeli bismo da se Pfizerovim cjepivom cijepi u sustavu – domovima za starije i ostalima te u zdravstvenim ustanovama. Liječnici obiteljske medicine imat će ulogu u cijepljenju, ali to ovisi o lokalnoj organizaciji, kazao je Capak.

Capak: Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe

Dodao je da ključnu ulogu u organizaciji cijepljenja imaju Zavodi za javno zdravstvo i epidemiološke službe. Capak je naglasio kako se još ne zna koliko ćemo biti zaštićeni nakon cjepiva.

– Prvi su cijepljeni u rujnu, i prošlo je premalo vremena. Moguće je da ćemo se morati cijepiti sezonski, kao kod gripe, poručio je.

Objašnjavajući utjecaj mutacije virusa, rekao je da zasad stručnjaci smatraju da neće utjecati i da će trenutno cjepivo štititi od mutiranih slojeva.

– Jednom kada je platforma proizvodnje cjepiva završena i uključena je tehnologija, onda nije problem promijeniti antigenski sastav i proizvesti novo cjepivo, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Capak je dodao kao u Hrvatskoj postoji elektronski sustav za centralnu registraciju cijepljenja, te će se moći tiskati i potvrda tko je cijepljen. Naglasio je kako se registracija cijepljenja vodi i ručno, te će svaka osoba moći dobiti potvrdu o cijepljenju.

Krunoslav Capak je istaknuo kako će u kampanji za cijepljenje pomoći će i poznate osobe, sportaši i glumci. Naglasio je kako se zasad provodi edukacija o važnosti cijepljenja, a prava kampanja počinje kada ćemo imati cjepivo.

Naglasio je kako se mjerama smanjio broj novooboljelih, a pokazatelj da je situacija pod kontrolom je i da pada broj pozitivnih među testiranima. Rekao je da je trenutno na ukupnoj razini epidemije broj manji od 20%, a 24-25% je u zadnjih 14 dana.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da se očekuje da mjere počnu djelovati i na broj hospitaliziranih, te onih koji su na respiratoru i onih koji na žalost preminu.

– Još imamo visoku incidenciju, a do nekog značajnog popuštanja mjere neće doći prvi tjedan nakon Nove godine, iako više neće biti zabrane napuštanja županija. Sve ostalo će se pažljivo razmotriti, poručio je primarijus Capak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here