Home Mozaik Često Vas boli uho ?

Često Vas boli uho ?

378
0

Upala uha nastaje uslijed blokirane Eustahijeve cijevi koja zbog toga ne može propuštati zrak. To dovodi do nakupljanja tekućine u srednjem uhu, a samim time i do povećanja pritiska odnosno tlaka u uhu. Upale uha mogu biti kronične ili akutne: čovjek se ne može u potpunosti riješiti kronične upale, tako da je velika vjerojatnost da će u životu često patiti od ovog stanja. Važno je napomenuti da mogu uzrokovati trajno oštećenje srednjeg i unutarnjeg uha. Za razliku od kroničnih, akutne infekcije uha su prilično bolne, ali zato kraće traju.
Upale uha češće se javljaju kod djece, nego kod odraslih, jer su Eustahijeve cijevi kod mališana uže i kraće. Kod dojenčadi koja se hrani na bočicu također postoji veći rizik od nastanka infekcije.
No, i kod jednih i kod drugih može doći do ozbiljnih komplikacija. Zato treba posebnu pažnju posvetiti na simptome upale, osobito kod odraslih.
Uho je iznimno složen organ koji se sastoji od nekoliko različitih komora. Upala uha može pogoditi bilo koju od tih komora i uzrokovati izražene simptome i nelagodu. Tri glavna dijela uha su unutarnje, srednje i vanjsko uho. Infekcije odnosno upale najčešće nastaju u srednjem i vanjskom uhu. Upale unutarnjeg uha su prilično rijetke i ponekad su znak nekog drugog zdravstvenog stanja.
Simptomi upale uha kod odraslih razlikuju se ovisno o mjestu nastanka te se odnose na:
Upalu i bol
Oticanje uha
Osjetljivost na dodir
Promjene u sluhu
Glavobolja
Mučnina
Groznica
Povraćanje
Vrtoglavica
Glavobolja
Kao što smo ranije spomenuli, upala uha uzrokovana je blokiranjem Eustahijeve cijevi; male cjevčice koja iz uha vodi do stražnjeg dijela grla. Uzroci začepljenja Eustahijeve cijevi su mnogobrojne, a najčešće podrazumijevaju:
Alergiju
Prehladu
Pušenje
Višak sluzi
Infekciju sinusa
Promjene tlaka zraka
Natečeno tkivo u blizini krajnika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here