Home Biznis Cijene na europskim burzama mogle bi pasti 10 do 20 posto

Cijene na europskim burzama mogle bi pasti 10 do 20 posto

131
0

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što su u petak pale na najniže razine u tri mjeseca, a u fokusu ulagača su energetski i rudarski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte i sirovina. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica je do 9:30 ojačao 0,5 posto, na 976 bodova, nakon što je u petak potonuo 2,1 posto, na 972 boda, najnižu razinu još od studenog prošle godine. Londonski FTSE, frankfurtski Dax i pariški CAC indeks bili su oko 9:30 sati na dobitku između 0,8 i 1,1 posto.

Nakon oštrog pada prošlog tjedna, cijena nafte vratila se blizu razine od 72 dolara po barelu, što je pozitivno djelovalo na energetski sektor. Cijene dionica BP-a, Royal Dutch Shella, BG Groupa i Totala porasle su između 0,5 i 1,4 posto.

Oporavile su se i cijene sirovina, što je potaknulo dionice u rudarskom sektoru. Cijene BHP Billitona, Anglo Americana, Antofagaste, Rio Tinta i Xstrate porasle su između 1,2 i 3,9 posto.

Nakon što su prošloga tjedna bile pod snažnim pritiskom, jutros su poskupile i dionice u financijskom sektoru. Cijene HSBC-a, Barclaysa, BNP Paribasa, Société Généralea i Natixisa porasle su između 1 i 2,5 posto.

“To je tehnički oporavak. Još uvijek ima ulagača koji misle da je dobar trenutak za kupnju dionica. No, tržište je nesigurno jer se čini da malo tko vjeruje da su proračunski deficiti u eurozoni pod kontrolom. Sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište i mislim da bi cijene mogle pasti za 10 do 20 posto”, kaže analitičar u tvrtki KBC Securities Koen De Leus. (business.hr)

Previous articleRazbojništvo na Diračju
Next articleMaškarani centar Zamet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here