Home Vijesti “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu u Cannesu

“Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića osvojio Zlatnu palmu u Cannesu

162
0
bogdan1

Film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je prvu hrvatsku Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Ovo je prvi put da je hrvatski film od osamostaljenja dobio ovu prestižnu nagradu.

Kako je “Čovjek koji nije mogao šutjeti” osvojio Zlatnu palmu

Film je trijumfirao u kategoriji kratkometražnog filma, nadmašivši deset drugih naslova. Producirali su ga Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Radnja filma

Radnja filma smještena je u ratnu Bosnu i Hercegovinu 1993. godine. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika se usuđuje suprotstaviti.

Zlatna palma za “Anoru”

Američki redatelj Sean Baker osvojio je glavnu nagradu, Zlatnu palmu, za film “Anora”. Žiri, predvođen američkom redateljicom Gretom Gerwig, dodijelio je nagradu za priču o striptiz plesačici koja se udaje za sina ruskog oligarha, izazivajući nezadovoljstvo njegovih roditelja. Film je mješavina komedije i drame, s neočekivanim obratima i puno humora.

Ostale nagrade na festivalu: Zlatnu palmu je osvojio i film o prosvjedima u IRanu

Grand Prix dobio je “All We Imagine as Light” indijskog redatelja Payala Kapadije. Jacques Audiard osvojio je nagradu žirija za mjuzikl “Emilia Pérez”. Iranski redatelj Mohammad Rasoulof dobio je posebnu nagradu žirija za film “Sjeme svete smokve”, koji govori o prosvjedima u Iranu nakon smrti Mahse Amini.

Nagrade za glumu

Nagradu za najbolju glumicu podijelile su četiri žene: Karla Sofía Gascón, Zoe Saldana, Selena Gomez i Adriana Paz za uloge u filmu “Emilia Pérez”. Jesse Plemons nagrađen je kao najbolji glumac za ulogu u filmu “Kinds of Kindness” Yorgosa Lanthimosa.

Nagrade za režiju i scenarij

Miguel Gomes osvojio je nagradu za najbolju režiju za “Grand Tour”, dok je Coralie Fargeat nagrađena za najbolji scenarij za “The Substance”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here