Home Vijesti Crna Gora bruji o stvarnom motivu za masakr: ‘Strašno, to se nije...

Crna Gora bruji o stvarnom motivu za masakr: ‘Strašno, to se nije događalo desetljećima‘

364
0

Crnogorska javnost zabrinuta je da bi nakon nezapamćenog masakra na Cetinju moglo doći do vala krvnih osveta, odnosno novih žrtava.

U najvećem zločinu u povijesti Crne Gore, Vuk Borilović (34) u petak je na Cetinju brutalno ubio 10 osoba, od čega dvoje djece od osam i 11 godina; šestero ljudi je ranio, tri osobe životno su ugrožene, da bi na kraju ubojicu likvidirao sugrađanin.

Borilović je tijekom krvavog pira koji je trajao 30 minuta najprije uperio pušku u tročlanu porodicu Martinović – mladu majku Natašu Pejović Martinović (35) i njene sinove Marka (11) i Mašana (8). Zatim je telefonom pozvao njihovog muža i oca, Miloša Martinovića, iz neke bizarne želje da mu osobno javi tu užasnu vijest.

Upravo je taj bezdušni čin inicirao sumnje, piše Blic, da se ovdje ne radi samo o nasumičnom činu pomračenog uma, već da je možda riječ o nekoj dubljoj zavadi. Tim prije što Martinovići za Boriloviće nisu bilo koja cetinjska porodica. Naprotiv, obje familije potiču iz istog lovćenskog plemena Bajice, iz zaseoka Gornič.

Martinovići i Borilovići dijele zajedničku plemensko-susjedsku povijest koja seže do “Gorskog vijenca”, pa i dalje.

Srđan Vukadinović, sociolog politike, podsjeća da su u Crnoj Gori posljednji put krvnu osvetu počinila albanska plemena prije dvadesetak godina.

– Tada su albanski plemenski barjaktari sjeli za stol i dogovorili se, odnosno “dali besu”, da više neće biti krvne osvete. Posljednji slučaj krvne osvete među Crnogorcima bio je 1989. godine, kada je Nikola Kaluđerović ubio Rajka Grdinića i mladića koji je kobnog momenta bio s njima. Tako se osvetio za ubojstvo svog sina Željka dvije godine ranije, za čiju smrt je bio osumnjičen Rajkov stariji brat Rade – kaže Vukadinović.

Kao i u svakoj krvnoj osveti, i tada stradali su nevini.

– Uvjeren sam da je Crna Gora ujedinjena i svjesna da joj poslije masakra nije potrebna krvna osveta u kojoj će ponovo imati nedužne žrtve. Krvna osveta svakako neće razriješiti situaciju. Cetinju i Crnoj Gori je dosta nevinih žrtava! – kaže Vukadinović.

Ipak, Vukadinović upozorava da plemena i dalje imaju veliki značaj u Crnoj Gori.

– Plemenski barjaktari često imaju više utjecaja nego državni organi. Na primjer, u gradu Tuzi je tijekom pandemije korone bilo najviše zaraženih sve dok predsjednik općine nije pozvao građane da daju besu i ne izlaze dva tjedna na ulicu. Tek tada je smanjen broj zaraženih – kaže Vukadinović.

Srđan Korać, načelnik Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata u Podgorici, jučer je izjavio da nadležne službe “nemaju informacije koje ukazuju da će biti krvne osvete”, javlja Blic.

Indikativno je, ipak, da je obitelj Vuka Borilovića nakon masovnog ubojstva sklonjena na sigurno i da će, kako kaže Korać, biti “poduzete sve mjere i radnje” da budu sigurni.

Korać je naglasio da obitelj Borilovića ne može biti odgovorna za zločin Vuka Borilovića.

– Očekujem da to razumiju svi građani Cetinja i obitelji oštećenih. Svi razumijemo njihovu tugu i bol, ali moramo biti razumni i svjesni da oni (Obitelj Vuka Borilovića) nisu odgovorni za zločin – rekao je Korać.

Na Cetinju je poslije nezapamćenog zločina situacija mirna, ali napeta. Nepotvrđene informacije govore da je Vuk Borilović u nedjelju morao biti sahranjen u strogoj tajnosti i na nepoznatoj lokaciji, u krugu obitelji pod zaštitom policije.

Zbog čega je sahrana bila sigurnosni izazov objasnile su riječi sredovječnog muškarca koji je u Bajicama, odakle su i Martinovići i Borilovići, komentirao informaciju da bi Vuk Borilović trebao biti sahranjen na istom groblju kao i njegove žrtve: Nataša Martinović (35) i njeni sinovi Mašan (11) i Marko (8).

– To nije dozvoljeno! Ne može ubojica biti sahranjen na istom mjestu gdje i njegove nevine žrtve: dvoje djece i njihova majka – kazao je podgoričkim “Vijestima” ispred kapele muškarac koji je želio ostati anoniman.

Previous articlePočinje licitacija: Tko nakon Tadića?
Next articleU parku u centru Zagreba silovana 15-godišnja djevojčica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here